90% російськомовних жителів України кажуть про відсутність утисків через мову – опитування

Не менш як 85% респондентів вважають, що в Україні немає утисків російськомовного населення – про це заявляють як етнічні росіяни, так і російськомовні українці, а заяви Росії про "нацистів" у владі України – вигадка.  

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 19-24 травня, повідомляє Українська правда.

"Не менше ніж 85% респондентів вважають, що в Україні немає утисків російськомовного населення (зокрема, так вважають 85% етнічних росіян і 90% російськомовних жителів України), що Україна має власну довгу історію становлення та державності (а не є "штучним" витвором радянської влади), що західні держави не хотіли й не провокували Україну на війну проти Росії.

А також що думки про "нацистів" у владі України є вигадкою, що війна почалася через прагнення Росії підкорити Україну (а не через справедливі претензії), що російські війська навмисно атакують цивільну інфраструктуру та цивільних осіб, що російська армія передусім винна у руйнації цивільної інфраструктури та жертвах серед мирного населення".

У КМІС виділили 8 пар тверджень, які описують різні аспекти війни Росії проти України. У кожній парі одне з тверджень відповідало проукраїнській позиції, друге твердження – проросійській позиції. 

70b1010-rosiya-mova-original.jpg

Респондентів просили обрати одне з тверджень і вказати, наскільки вони з ним погоджуються.

Соціологи відзначають, що у 7 з 8 випадків не менше 85% респондентів стверджували, що поділяють саме проукраїнську позицію. У цих же парах не більше 8-9% дотримувалися проросійської інтерпретації.

У КМІС наголошують, що хоча 8-9% можуть видаватися невеликим числом, але насправді в абсолютному вимірі це близько 2 млн громадян України.

За словами соціологів, також важливо бачити, що серед респондентів, які зараз проживають на окупованих територіях, 81% дотримуються переважно або цілком проукраїнських позицій (в т.ч. 68% дотримуються цілком проукраїнських позицій). А проросійських позицій дотримуються лише 9%. 

82458ec-rosiya-opytuvannya-original.jpg

Дослідження проходило 19-24 травня. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів було опитано 2009 респондентів у віці 18 років і старше, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

Опитування проводилося з дорослими громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого). До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого (АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого.

соціологія мова опитування

Знак гривні
Знак гривні