Росіяни можуть здійснити наступ для захоплення Сєвєродонецька найближчими днями — ISW

Інститут вивчення війни (ISW) повідомляє про зміну тактики ведення боїв російськими окупантами, а також про посилення наступу на Сєвєродонецьк.

Інститут, аналізуючи заяви глави міліції "ДНР" Едуарда Басуріна, повідомляє, що Росія створюватиме "менші котли", щоб позбавити українські війська матеріально-технічного забезпечення та підкріплення, замість широкомасштабного оточення на адміністративній межі Донецької області.

Крім того, американські аналітики припускають, що росіяни можуть провести наземний наступ для захоплення Сєвєродонецька найближчими днями.

Російські збройні сили віддали пріоритет трьом наступам на схід та захід від Попасної у спробі перерізати українські лінії комунікацій на південний захід від Сєвєродонецька та завершити оточення Луганської області, описують ситуацію на сході аналітики ISW.

"Російські війська продовжували просуватися на схід від Попасної, щоб захопити населені пункти на трасі Т1303 на Лисичанськ, на північний схід, щоб відрізати український доступ до траси Т1302 з Бахмута до Лисичанська, і на південний захід уздовж траси Т050. За повідомленнями, росіяни просувалися до Бахмута зі Світлодарська і продовжували інтенсивний обстріл, ймовірно, у рамках підготовки наземного наступу", — зазначають аналітики.

На думку ISW, зараз для російських військ пріоритетніше перерізати дві автотраси на Сєвєродонецьк, ніж розпочати наступальні операції на Бахмут. "ЗС РФ навряд чи зможуть повністю ізолювати українські війська від наземних ліній зв'язку тільки шляхом захоплення південно-західних трас Т1303 і Т1302 на Сєвєродонецьк, враховуючи мережу альтернативних, хоч і дрібніших доріг у регіоні, і для завершення луганського котла їм потрібно буде блокувати Бахмут і Сіверськ", — пояснюють дослідники війни.

"Російські зусилля щодо ізоляції Сєверодонецька та Лисичанська можуть бути погано синхронізовані в часі та просторі з майбутнім прямим російським наступом на Сєверодонецьк, хоча про це ще зарано говорити. Росіяни, найпевніше, перебувають на відстані кількох днів від того, щоб перекрити шляхи сполучення з Сєверодонецьком та Лисичанськом, і, ймовірно, знадобиться деякий час, щоб порушення цих шляхів сполучення вплинуло на здатність захисників цих міст продовжувати боротьбу.

Однак інтенсивність російської артилерійської та повітряної атаки у поєднанні з масуванням російських військ, залучених з інших ділянок театру військових дій для наступу на Сєвєродонецьк, дозволяє припустити, що наступ може бути розпочато до того, як лінії комунікацій буде перерізано, або до того, як їх порушення зможе надати значний вплив. Проте прагнення перерізати наземні лінії зв'язку також може бути спробою створити зовнішнє кільце оточення, щоб запобігти спробам ЗСУ зміцнити Сєвєродонецьк під час атаки або звільнити його, якщо він буде ізольований чи впаде", — йдеться у повідомленні.

Аналітики вважають, що російські війська можуть здійснити наземний наступ на Сєвєродонецьк найближчими днями, щоб зберегти темп після перекидання на фронт значної частини особового складу, артилерії, авіації та логістики. Дослідники війни посилаються на повідомлення Міністерства оборони України про наступальні операції ЗС РФ на околицях Сєверодонецька та Лисичанська та на заяву голови Луганської ОВА Сергія Гайдая про те, що російські сили втратять мотивацію та імпульс від інтенсивних обстрілів, якщо не почнуть наступ на Сєвєродонецьк до неділі 29 травня.

Гадай повідомив, що Росія вже залучила понад 10 000 військовослужбовців – приблизно 25 батальйонних тактичних груп (БТГр) чисельністю від 300 до 500 військовослужбовців кожна – та військову техніку, включно з зенітно-ракетними комплексами С-400. "Російському військовому командуванню, ймовірно, довелося відвести ці сили з інших напрямків, що сповільнило поступ російських військ у Запорізькій, Донецькій та Харківській областях. За повідомленнями, російські сили досягли Сєвєродонецька на відстань мінометного пострілу", — зазначають аналітики.

Severodonetsk Battle Map Draft May 25,2022_0.png

Мапа битви за Сєвєродонецьк

Ключові висновки експертів ISW:

хід війни тактика битва за донбас

Знак гривні
Знак гривні