Єврокомісія затвердила план відбудови України. Що він передбачає

Європейська комісія затвердила план відбудови України, повідомляє прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Уже зараз пропонується надати Україні 9 млрд євро макрофінансової допомоги. Це стане дуже суттєвою допомогою для нашої держави. В умовах, коли росія хоче затягнути війну, наші європейські союзники демонструють, що ми точно не залишимося сам на сам з агресором.

Проте головне в цьому плані не гроші. Головне — це офіційно оформлений меседж, що ЄС стане ключовим гравцем у майбутній відбудові України. Ми разом будемо не просто відновлювати те, що зруйнували росіяни, а будемо будувати Нову Україну. За новими європейськими правилами.

Європейський Союз буде спиратися на план, який розробляє наша Нацрада з питань повоєнного відновлення. Україна буде «власницею» процесу, але для максимальної прозорості та ефективності ми залучимо наших європейських партнерів", — йдеться у повідомленні.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, спільний план відбудови України спиратиметься на 4 стовпи:

Водночас кореспондент DW повідомляє, що президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила в Брюсселі у середу, 18 травня, про рекордну програму макрофінансової допомоги та план довгострокової відбудови України, після чого на пресконференції його детальніше представили єврокомісари

У Єврокомісії нагадують, що через війну податкові та експортні надходження України різко скоротилися, тоді як видатки зросли. За розрахунками МВФ, до червня дефіцит складе близько 14 мільярдів євро. На додачу до вже наданої підтримки, Єврокомісія оголосила нову програму макрофінансової допомоги в розмірі до 9 мільярдів євро.

Ці кредитні кошти планують виплатити траншами протягом 2022 року. Вони матимуть великий строк повернення та "пільгові відсоткові ставки", обіцяють у ЄК. Тепер брюссельські чиновники повинні підготувати та зробити формальну пропозицію нової програми макрофіну, яку після цього розглядатимуть Рада ЄС і Європарламент.

У ЄК зазначили, що відбудова України потребуватиме великих міжнародних зусиль, і тому основу для них треба підготувати "вже зараз, навіть поки триває російська агресія".

За задумом брюссельських чиновників, для реалізації плану з відновлення України (RebuildUkraine) має бути створено окрему платформу, якою керуватимуть спільно Єврокомісія та уряд України. До неї мають увійти держави-члени ЄС, інші держави, міжнародні фінансові організації.

У Євросоюзі готові відігравати вагому роль у фінансуванні плану з відбудови, заради чого ЄК запропонувала створити окремий фінансовий інструмент RebuildUkraine Facility, який складатиметься з грантів і кредитів. У Єврокомісії додали, що поки не знають загальних потреб фінансування на відбудову України.

У Єврокомісії наголосили, що відбудова повинна іти паралельно з реформуванням України. "Створення чіткого зв'язку з широким порядком денним реформ буде життєво важливим для успіху зусиль з відбудови. Україна зробила значний прогрес у реформах протягом років. Важливо буде консолідувати та прискорити ці реформи, коли почнеться повноцінна відбудова", — зазначається у пропозиції Єврокомісії. Там додають, що відновлення має проводитися відповідно до зелених і цифрових пріоритетів Євросоюзу.

"З часом, ця комбінація інвестицій і реформ підтримає Україну в просуванні її європейським шляхом. Це дуже важливо для процесу вступу (до ЄС. — ред.)", — наголосила фон дер Ляєн. За її словами, йдеться передусім про боротьбу з корупцією, посилення верховенства права, адміністративну та судову реформи.

інфраструктура відбудова України економіка єс

Знак гривні
Знак гривні