ISW назвав причини, чому Кремль міг погодитися на умовну капітуляцію захисників "Азовсталі"

Американські аналітики з Інституту вивчення війни (ISW) назвали ймовірну причину того, чому Росія погодилася на евакуацію українських захисників з «Азовсталі» на окуповані РФ території України.

Захисники Маріуполя, які потрапили в пастку на металургійному заводі "Азовсталь", ймовірно, здалися після того, як українська влада домовилася з Кремлем про заходи щодо евакуації. Українські офіційні особи заявили, що вони добиватимуться повернення захисників Маріуполя в Україну в межах обміну полоненими та продовжуватимуть вживати відповідних заходів для порятунку всіх українських військовослужбовців з "Азовсталі".

Кремль міг погодитися на умовну капітуляцію захисників "Азовсталі", щоб прискорити оголошення Маріуполя повністю під своїм контролем. Управління військової розвідки України (ГУР) повідомило, що Департамент інформації та масових комунікацій міністерства оборони Росії поспіхом готує престур іноземних журналістів окупованими територіями України в період з 18 по 21 травня. Кремль також міг погодитися на таку угоду, щоб відвернути критику в соцмережах щодо невдалого переходу через річку Сіверський Донець і загальних повільних темпів захоплення Росією України.

Кремль може відмовитися від обміну захисників Маріуполя. Деякі депутати держдуми Росії виступають за ухвалення законів, які заборонять участь в обміні полоненими осіб, звинувачених у «нацизмі». Спікер Державної Думи Росії В'ячеслав Володін заявив, що захисники Маріуполя мають бути звинувачені у воєнних злочинах і не можуть бути обмінені на російських військовополонених. Кремль може проігнорувати ініціативу депутатів держдуми або використати її, щоб саботувати переговори з Україною

Російська аудиторія, схоже, незадоволена угодою про умовну капітуляцію, оскільки очікувала, що російські сили знищать українських захисників на "Азовсталі". Кремль створив велику кількість пропаганди, яка зображала успішні російські штурми на "Азовсталі". Деяким росіянам, можливо, важко узгодити тріумфальні повідомлення з раптовими переговорами, що призвели до здачі в полон оборонців Маріуполя.

маріуполь евакуація азовсталь

Знак гривні
Знак гривні