"Брімстоуни" прилетіли – славімо їх! Як "розумні" протитанкові ракети можуть змінити хід війни

Україна почала активно використовувати проти загарбника британські високоточні ракети Brimstone класу "повітря-поверхня" і "поверхня-поверхня". Їх називають альтернативою американській протитанковій ракеті Maverick, хоча британська зброя значно ефективніша. Росія не має ні аналогічних ракет ні, ймовірно, можливості збивати Brimstone, особливістю яких є низький рівень виявлення та висока швидкість. У короткому треді в твіттері дослідник Кріс Оуен розмірковує, чи зможуть ці ракети щось змінити в протистоянні української армії російському окупантові.

Напередодні в мережі з’явилося перше відео, як британські ракети Brimstone вражають танки десь на Донбасі.

FS-vYY6X0AA4HLf.jpeg

Що таке Brimstone (англ. "сірка")? Це британська альтернатива відомішій американській протитанковій ракеті Maverick (англ. "біла ворона", "дисидент"), але значно ефективніша. Вона дещо схожа на вигляд, але найбільша відмінність – в електроніці всередині.

Ракету можна запускати у двох режимах – прямою атакою або в режимі "стріляй і забудь". Останнє є найбільшою перевагою: можна стріляти залпами, які автономно шукають на землі цілі та працюють на їх знищення, вражаючи всі відомі типи броні.

Запуск ракети Brimstone

Як це працює? Радіолокаційна система в носовій частині ракети забезпечує радіолокаційне зображення цілі з дуже високою роздільною здатністю. Інтелектуальна система наведення розпізнає цілі, що дає їй змогу ідентифікувати їх та ігнорувати все інше (наприклад, дерева, транспортні засоби з тентами).

Після запуску ракета летить на надзвуковій швидкості (близько 1,3 Маха), сканує землю для пошуку цілей і порівнює те, що бачить, із вбудованою базою даних. Коли вона розпізнає ціль, то "пірнає" й атакує. Ракета має самознищуватися, якщо їй не вдається знайти ціль. Радіус дії, залежно від модифікації, становить 20-60 км. Яку саме модифікацію поставлено в Україну, ми не знаємо. Українське видання ДефенсЕкспрес стверджує, що при запуску із землі радіус дії становить близько 12 км.

FS-nwDrXEAMvofc.jpeg

Brimstone позиціонують як ракету з надзвичайною точністю. Коли її вперше використали в Лівії (а також в Афганістані та Сирії), то, як повідомляли, рівень влучань становив від 98,3% до 98,7%. В одному бою залпом Brimstone було знищено вісім лівійських танків.

Ще одна особливість, яка відрізняє Brimstone, — це здатність відстежувати й атакувати наземні цілі, що рухаються зі швидкістю до 110 км/год, вирізняючи їх на перетятій місцевості. Ракета також може атакувати цілі, які рухаються колоною, — вона летить вздовж лінії просування й послідовно їх вражає.

Brimstone насамперед призначено для стрільби з повітряних платформ, таких як винищувачі й гелікоптери. Однак її також можна використовувати з платформ на землі. Велика Британія та Польща співпрацюють у розробці винищувачів танків на базі Brimstone.

Використовуючи набагато більш низькотехнологічний підхід, Україні вдалося вмонтувати пускову установку Brimstone у звичайну цивільну вантажівку, що дає змогу запускати ракети залпом з дуже мобільного, але непомітного транспортного засобу. На відео вище залп зроблено з "газельки".

Здається, все відбулося дуже швидко – про поставки Brimstone в Україну було оголошено лише у квітні. Оскільки ракети працюють з самонацілюванням, їм не потрібно нічого іншого для підтримки.

Яке значення це може мати для України? Цілком імовірно, істотне. Brimstone було розроблено як зброю в час холодної війни для протистояння танковій потузі країн Варшавського договору. Імовірно, вона буде також ефективною проти зосередження російських танків.

Минулого тижня українці здійснили нині відоме знищення російської бронетехніки на Донецькому напрямку за допомогою артилерії, яку підтримують безпілотники, імовірно, протягом кількох годин. Кілька залпів Brimstone могли б досягти такого самого ефекту за кілька хвилин.

Це також дає Україні чудові можливості перерізати російські лінії постачання на схід від Харкова, де кілька автомобільних і залізничних сполучень забезпечують просування військ РФ на південь від Ізюма. Ракети формату "стріляй і забудь", імовірно, розгромлять російські колони.

Знак гривні
Знак гривні