Чому в Україні проблеми з ротацією? Пояснює Юрій Бутусов

Механічна заміна на передовій одного підрозділу на інший в нинішніх умовах неможлива через різний рівень боєздатності українських військових формувань.

Як зазначає головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов, саме це є головною причиною затримок або відсутності ротацій на передовій. Бутусов вважає, що з часом ця проблема вирішиться – кількість переросте в якість, адже зараз люди, що взяли до рук зброю, проходять навчання та дістають бойовий досвід.

"Що показала ця війна? Кількість не має значення, значення має якість. У нас велика купа людей з автоматами, але люди з автоматами, на жаль, не є армією. На сучасному полі бою ключовий критерій – боєздатність. Для проведення ротацій боєздатність підрозділів має бути зіставною.

У нас велика армія, але на передовій веде бойові дії відносно невелика кількість військових-професіоналів. Передусім це кадрові військові, що мають мотивацію та зброю для виконання бойових завдань.

Це війна професійних вмотивованих людей, а не війна масових армій. Тож без підготовки, певного рівня боєздатності, без бойового досвіду й аналізу цього досвіду замінити механічно одну бригаду на іншу неможливо. Тож нині кадрові бригади, що несуть на собі основне бойове навантаження, практично незамінні. Їх посилюють, збільшують щільність оборони... Чисельність не є визначальною для завдання вогневого ураження противнику. Поки ми не почнемо підвищувати боєздатність інших підрозділів, ситуація не зміниться.

Ми нарощуємо кількість війська. Це дозволяє нам контролювати периметр кордонів з Росією та Білоруссю і мати всюди, де потрібно, якісь сили. Ці люди проходять навчання, отримують бойовий досвід і через деякий час ця кількість перейде в якість та з'явиться можливість проводити ротації", – каже Бутусов.

ротація зсу війна

Знак гривні
Знак гривні