А що, як Україна переможе? Німеччина, Франція та Італія хочуть врятувати Росію від військового розгрому

Олаф Шольц, Еманюель Макрон та Маріо Драгі все більш активно просувають ідею підписання мирного договору із Росією, і між рядків цього наративу читається бажання допомогти Путіну «зберегти обличчя». На відміну від США, які продовжують підтримувати українську оборонну стратегію. Видання Politico напередодні опублікувало матеріал про мотиви ключових європейських лідерів та перспективи такого розвитку подій – і чим це загрожує Україні. «Тексти» переказують ключові тези.

Передусім, перемога України може дестабілізувати Росію, зробивши її ще більш непередбачуваною і відсунувши ще далі нормалізацію енергетичних ланцюжків постачання. Ось чому деякі західноєвропейські столиці тихо виступають за «збереження обличчя» у вирішенні конфлікту [і підписання мирної угоди], навіть якщо це коштуватиме Україні частини території.

Зокрема, Шольц і Макрон дають зрозуміти, що вони виступають за якомога швидше припинення вогню.

«Ми не воюємо з Росією», – сказав Макрон у зверненні до Європарламенту в Страсбурзі минулого тижня, наголосивши, що «обов’язок Європи – стояти з Україною, щоб досягти припинення вогню, а потім побудувати мир». Він також заявив, що після досягнення миру Європі доведеться побудувати «нові баланси безпеки». Це «код», який у Центральній і Східній Європі сприймають як схвалення дій Путіна на їхній території.

Шольц зробив схоже зауваження під час тривалої телефонної розмови з президентом Росії Володимиром Путіним у п'ятницю. Після дзвінка Шольц заявив у Twitter, що він висунув три питання щодо Путіна, першим з яких було: «В Україні має бути якнайшвидше припинення вогню».

Утім, вимоги негайно відступити та вивести всі свої сили з території України в цьому переліку не було. В інтерв’ю німецькому виданню T-Online Шольц, який поки відклав посилання важкого озброєння в Україну, сказав, що Німеччина продовжуватиме підтримувати санкції проти Росії, повторюючи при цьому свій заклик до дипломатичного рішення.

Після зустрічі з президентом США Джо Байденом у Вашингтоні минулого тижня прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі також сказав, що настав час почати думати про мирну угоду. «Люди… хочуть думати про можливість припинення вогню і початок якихось надійних переговорів, що матимуть хоч якийсь результат. Ось така ситуація зараз. Я думаю, що ми повинні глибоко подумати над тим, як це вирішити», – заявив Драгі.

Попри те, що вони наголошують на своїй підтримці України, той факт, що лідери трьох найбільших країн ЄС зайняли майже ідентичні позиції щодо мирних переговорів, свідчить, що ця трійка політиків намагається тиснути на українських лідерів до переговорів. Поки що президент України Володимир Зеленський не піддається на такий тиск.

«Ми не допоможемо Путіну зберегти обличчя, розплачуючись своєю територією. Це було б несправедливо», – сказав він в інтерв'ю для італійського телеканалу. Макрон «марно» шукав «виходу для Росії», додав Зеленський.

Українські чиновники стверджують, що будь-яка поступка Москві у питаннях території, включно з Кримом, відчинить двері для майбутніх вторгнень Росії на їхню землю.

Європейський підхід різко контрастує з американським. Зі свого боку, відповідаючи на запитання про заклик Драгі до мирних переговорів, Карен Донфрід, помічник держсекретаря США з питань Європи, сказала, що, хоча США вірять, що конфлікт у кінцевому підсумку буде вирішений дипломатичним шляхом, пріоритетом адміністрації залишається допомога Україні у захисті.

«Сьогодні ми зосереджені на тому, щоб якомога більше зміцнити руку України поле бою, щоб, коли настане час, Україна мала якомога більше важелів впливу за стіл переговорів», – сказала вона журналістам у п’ятницю.

Наразі Вашингтон не занепокоєний тим, що європейська підтримка коаліції на чолі зі США, яка підтримує Україну, слабшає. Високопоставлений американський чиновник наголосив, що подібні європейські дебати не є чимось новим і що все ще існує загальна єдність цілей, вказуючи на готовність країн від Словаччини до Німеччини надати Україні зброю, а також на історичну підтримку енергетичного ембарго.

Втім, нещодавнє опитування, проведене у 27 західних країнах, показало, що підтримка продовження дипломатичної взаємодії з Росією була значно сильнішою в Італії, Німеччині та Франції, ніж у США чи Польщі. Така ж тенденція була очевидною і в питанні допомоги Україні зі зброєю, при цьому у великих західноєвропейських країнах підтримка була слабкішою.

Однак Джузеппе Конте, колишній прем’єр-міністр Італії, який зараз очолює Рух 5 зірок, який є членом широкої коаліції Драгі, сказав, що ЄС потребує більш «продуманої стратегії». «Увесь ЄС після цієї початкової фази, коли ми сприяли військовій допомозі, повинен зосередитися на переговорах і тиску задля політичного рішення», — сказав він POLITICO. Хоча важливо, щоб Європа не «знижувала настороженість» щодо Путіна, каже Конте. ЄС також не має упускати з поля зору основну реальність: «Росія залишиться там, де вона зараз є».

італія росія франція німеччина єс

Знак гривні
Знак гривні