Чому армія України досі використовує кулемет сторічної давнини, – The Economist

Британський тижневик The Economist опублікував експлейнер, чому ЗСУ досі застосовують кулемет Максима зразка 1910 року, хоча і йдеться про одиничні випадки його використання. Наводимо скорочений переклад.

Українські війська відбиваються від російських загарбників за допомогою кулеметів, які надійшли на озброєння, коли Україна була частиною Російської імперії. Maxim M1910 зроблений в естетиці стимпанк: він важить 68 кг і має броньований щиток на характерній двоколісній платформі, що дозволяє його буксирувати чи причіпляти до машини або маневрувати гарматним розрахунком. Російські ЗМІ висміюють цей антикваріат і кажуть, що українці використовують його, бо вони не мають сучасної зброї. Насправді все набагато складніше.

Як випливає з назви, зброю було представлено 1910 року. Це російська версія першого по-справжньому автоматичного кулемета, запатентованого американо-британським винахідником Гайремом Максимом 1883 року. Раніше кулемети Гатлінга мали шість дул, які потрібно було зводити вручну. У конструкції Максима віддача від пострілу приводить у дію механізм та заряджає наступний патрон. Один натиск пальцем на спусковий гачок викликає послідовність куль. Дуло з водяним охолодженням дозволяє вести вогонь протягом тривалого часу. Різновиди кулемета Максима виявилися смертельно ефективним знаряддям вбивства й терору під час розквіту імперіалізму наприкінці ХІХ століття, надалі він здійснив революцію у війні між європейськими державами.

Сучасні кулемети, що стріляють тими ж 7,62 мм патронами, що і M1910, набагато легші та портативніші, однак у них немає водяного охолодження. Безперервна стрілянина навіть протягом хвилини може призвести до деформації дула або "зварювання" зброї, коли кулі вилітають без натискання на спусковий гачок.

20220514_BLP503.jpg

Фото: Андрій Марієнко, УНІАН

У 2016 році міністр оборони України підтвердив, що він дозволив випустити деяку кількість M1910 із державних запасів (кулемет Максима не входить до стандартної комплектації, але може бути виданий на запит, як це зробили деякі підрозділи територіальної оборони). Аудит, проведений у 2012 році, показав, що на зберіганні в Україні є 35 000 одиниць цієї зброї, виробленої в період з 1920 до 1950 року.

З моменту вторгнення Росії у лютому цього року лише кілька одиниць M1910 було помічено у використанні, але, як повідомляється, вони довели свою ефективність при обороні стаціонарних позицій та укріплень. Крім того, що водяне охолодження дозволяє вести тривалий вогонь, їхні фіксовані кріплення полегшують прицілювання. Український солдат, опитаний у 2016 році, сказав, що M1910 має високу точність на відстані одного кілометра та ефективність до трьох кілометрів, і він не проміняв би його на сучаснішу зброю. Деякі M1910 навіть були модернізовані: у соціальних мережах з'явилися зображення старовинних кулеметів із сучасними електронними прицілами "red dot".

Офіційно цієї зброї немає на озброєнні жодної армії, хоча підтримувані Росією сепаратисти на Донбасі також використовують її, і вона з'являлася в зонах конфліктів від Сирії до В'єтнаму. Кулемети залишаються невіддільною частиною піхотного бою.

Як і сто років тому, M1910 залишається смертоносним.

кулемети зсу війна зброя

Знак гривні
Знак гривні