"Битва за Донбас" зараз зводиться до битви за Сєвєродонецьк, – ISW

Російські війська, ймовірно, відмовилися від спроб масштабного оточення підрозділів ЗСУ від Донецька до Ізюма і виходу на адміністративні кордони Донецької області, на користь завершення захоплення Луганської області. Про це йдеться в аналітичному звіті Інституту вивчення війни (ISW) за підсумками 15 травня.

У ISW згодні з думкою голови Луганської ОВА Сергія Гайдая, що російське військове командування, вочевидь, усвідомлює, що не зможе захопити Донецьку область, але вважає, що має можливість вийти до адміністративних кордонів Луганської області.

"Російське військове командування, ймовірно, приділятиме пріоритетну увагу Сєвєродонецькій битві, водночас деякі зусилля будуть спрямовані на руйнування українських наземних ліній зв'язку у східній частині Донецької області. Російські сили продовжують скоординовані зусилля із захоплення Сєвєродонецька з півночі та півдня, що призведе до слабшого оточення українських військ, ніж очікувалося спочатку", – йдеться у звіті.

Невдалі спроби російських окупантів форсувати річку Сіверський Донець у районі Кремінної можуть змістити операції РФ по оточенню далі на схід, ближче до Сєвєродонецька через Рубіжне, замість того, щоб проводити ширше оточення за кількома напрямками, вважають аналітики.

За даними ISW, російські війська також, ймовірно, скорочують просування до Слов'янська з Ізюма, можливо, через повільні темпи наступальної операції там.

Luhansk Battle Map Draft May 15,2022.png

Про оперативну обстановку довкола Сєвєродонецька повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. За його словами, російські війська зазнають втрат та відступають на підступах до Сєвєродонецька, але не зупиняються.

"На Луганщині ворог продовжує наступати, бої тривають майже цілодобово. Вчора вдень орки знову штурмували Тошківку та Комишуваху. А в Борівському, що біля Сєвєродонецька, отримали на горіхи, зазнали втрат та відступили.

Окупанти зазнають значних втрат у живій силі та техніці. Рашистські підрозділи укомплектовані лише на 20%. На Попаснянському напрямку росіяни самі впоратися не можуть, тож об’єднуються з представниками приватних військових компаній. Завдяки Білогорівці орків вже не так багато)

Українські захисники підірвали захоплені росіянами залізничні мости між містами Рубіжне і Сєвєродонецьк. Мета підриву – стримування наступу окупаційних сил Росії на Лисичанськ і Сєвєродонецьк", – зазначає Гайдай.

сєверодонецьк битва за донбас луганщина

Знак гривні
Знак гривні