Формула ганьби. Арифметика скандалу із українськими суддями на Євробаченні

Як сталося, що Вірменія (що підтримує Росію) отримала бали від українських учасників журі, а Польща та Литва, що найбільше допомагають Україні (якщо рахувати відсотки ВВП), не здобули нічого?

Перед описом математичної складової, застереження: подібні результати голосування українських учасників журі не можуть бути виправдані нічим – ні наївністю, ні тим, що "Євробачення – поза політикою". У сучасному світі усі комунікації, подібні досягненням у спорті чи результатам конкурсів, як-от Євробачення, є невіддільною і дуже важливою складовою політики. Всі, хто говорять вам "Х – поза політикою", відверто вам брешуть.

Виправдання на кшталт "ми не хотіли, так вийшло" виглядають ще гірше. Це ще один провал по роботі із Євробаченням на рівні українського суспільного мовника та жирна двійка за діяльність людей звідти, що за це відповідали. Весь цей сезон був багатий на скандали, починаючи з просуванням приховано проросійської Аліни Паш і закінчуючи цим скандальним голосуванням. Суддям перед фіналом потрібно було показати ось цей графік і вимагати, щоб Естонія, Польща та Литва отримали від представників України бали, замість того щоб давати бали Вірменії, Швейцарії або Азербайджану. Тому що Євробачення – це політика найвищого рівня, що майстерно використала команда комунікаторів "Калуш orchestra", коли вони не побоялися озвучити заклики про допомогу захисникам "Азовсталі" і загалом дуже класно спрацювали на збільшення підтримки України у боротьбі проти Росії..

Повертаючись до математики. Судді не ставлять оцінки представникам тої чи іншої країни. Вони розміщують кожного з учасників фіналу (24 країн) у порядку своєї преференції, тобто когось ставлять на перше місце, когось на десяте, а когось на останнє, двадцять четверте. (Ірина Федишин, учасниця журі від України, наприклад, поставила Польщу на десяте місце, хоча публічно збрехала що це – десять балів для Польщі).

Далі, за спеціальною формулою, що зменшує вплив суддів, які можуть сильно занижувати оцінки, цей ранг – місце – переводять у дробне число. Що вище місце країни учасника в оцінці члена журі, то більше це число. Далі всі ці числа сумуються, виходить загальна оцінка для кожної країни.

Після цього країни вибудовуються за порядком зменшення такої загальної суми, і залежно від місця, отримують бали (лише на цьому етапі!). 1 місце здобуває 12 балів, друге – 10 балів, третє – 8 балів. Далі, з 4 по 10 місце бали знижуються на один, тобто 4 місце – 7 балів, 10 – 1 бал. 11 та нижчі місця не дістають уже нічого.

Польща отримала від українського журі 11 місце, Естонія – 15, Литва – 20, відповідно жодна з цих країн не отримала від українського журі балів.

Як гарантовано дати потрібним країнам бали, за цієї системи? Наприклад, вимагати від учасників журі – хоча б двох – не ставити потрібну країну нижче, ніж якесь конкретне місце. Так, якби Ірина Федишин поміняла місцями лише тільки Швейцарію та Польщу (поставила останній не 10 місце, а 8), то Польща б здобула принаймні один бал від українського журі.

Загалом, якщо використати місця, надані Вірменії, і роздати їх нашим справжнім союзникам і друзям, а після цього зробити лише дві перестановки оцінок, то всі дружні країни отримали б від українських суддів бали.

Ви можете спробувати зробити це самі за допомогою створеної нами таблички гугл (лише зробіть собі копію, щоб редагувати). Редагувати потрібно місця у колонках Juror1, Федишин, Juror3, Juror4, Juror5. Зверніть увагу, що не можна просто змінювати число у якісь комірці, потрібно переставляти місцями оцінки одразу для пари країн.

Євробачення математика скандал жюрі

Знак гривні
Знак гривні