Провал російський військ під Білогорівкою став катастрофою для РФ, – NYT

Втрати російських військ, які намагалися переправитися через Сіверський Донець в Луганській області, стали одними з наймасштабніших від початку війни, пише The New York Times. За оцінками, що базуються на відкритих джерелах, у ході цієї провальної для Росії операції понад 400 російських солдатів було вбито або поранено.

Масштаб того, що сталося, стає дедалі очевиднішим, і це породжує відчуття катастрофи, що проривається крізь жорстко контрольовану Кремлем інформаційну бульбашку. Зокрема, російські провали на полі бою знаходять відгук у лавах проросійських військових блогерів – деякі з яких перебувають у складі військ на передовій – які справно публікують у соціальній мережі Telegram заяви про успіхи Росії та боягузтво України.

"Коментарі цих широко читаних військових блогерів можуть підігріти зростаючі сумніви в Росії щодо перспектив РФ у цій війні та компетентності російських військових лідерів", – написав Інститут вивчення війни (ISW).

11 травня російське командування направило близько 550 військовослужбовців 74-ї мотострілецької бригади 41-ї загальновійськової армії для переправи через річку Сіверський Донець у районі Білогорівки на сході Луганської області, щоб оточити українські сили у районі Рубіжного.

Супутникові знімки показують, що українська артилерія знищила кілька російських понтонних мостів та ліквідувала щільну концентрацію російських військ та техніки навколо річки.

280408487_369235798583748_8694133366630716692.width-1000.jpg

Інститут вивчення війни, посилаючись на аналітичні дані, засновані на супутникових знімках, повідомив, що в ході бойових дій було вбито або поранено 485 російських солдатів і знищено понад 80 одиниць техніки.

Читайте також "Я допоміг зруйнувати міст через Сіверський Донець і зірвати плани оточити Лисичанськ. Розповідь інженера"

У міру поширення новин про втрати на переправі через річку в Білогорівці деякі російські блогери не стримувались у своїй критиці некомпетентного, на їхню думку, керівництва.

"Я довго мовчав", – сказав Юрій Подоляка, військовий блогер із 2,1 млн підписників у Telegram, у відео, опублікованому в п'ятницю, заявивши, що досі він уникав критики російських військових. – Останньою краплею, що переповнила моє терпіння, стали події навколо Білогорівки, де через дурість – я наголошую, через дурість російського командування – було знищено щонайменше одну батальйонну тактичну групу, можливо, дві".

Інший популярний блогер, який у Telegram виступає під ніком Starshe Eddy, написав, що той факт, що командири залишили незахищеною більшу частину своїх сил, рівносильний "не ідіотизму, а прямому саботажу".

А третій, Владлен Татарський, написав, що східний наступ Росії просувається повільно не лише через відсутність безпілотників, а й через "цих генералів" та їхню тактику.

Західні військові аналітики також вивчили знімки та заявили, що спроба переправи продемонструвала приголомшливу відсутність тактичного сенсу.

Вони припустили, що російські командири, відчайдушно бажаючи досягти прогресу, поспішили з проведенням операції. Деякі також припустили, що це було свідченням безладу у російських лавах.

Якщо оцінки того, що сотні солдатів були вбиті або поранені, виявляться точними, це буде одна з найвідоміших смертоносних зіткнень за всю війну.

Читайте також "Місія нездійсненна: форсування орками Сіверського Донця. Що відбувається у найгарячішій точці"

втрати ворога битва за донбас луганщина сіверський донець

Знак гривні
Знак гривні