Із закликом про "Азовсталь". Україна тріумфально перемогла на Євробаченні-2022

14-го травня у Турині відбувся фінал 66-го Євробачення, в якому змагалися представники 25 країн. Гурт Kalush Orchestra з піснею Stefania посів перше місце і приніс третю в історії перемогу України в Євробаченні. До нинішньої перемоги Україна була на першому місці у 2004-му (Руслана, "Дикі танці")" і 2016-му роках Джамала, "1944").

За результатами підрахунку голосів професійного журі та глядачів конкурсу, наша країна здобула 631 бал, з величезним відривом випередивши Британію з 466 балами та Іспанію, яка набрала 459 балів.

Найбільшу кількість балів – 12 - Україні віддали національні журі Польщі, Молдови, Латвії, Румунії, Литви. Українське національне журі свої 12 балів віддало Великій Британії. Професійне журі дало Україні 192 бали. Від глядачів ми здобули 439 балів.

1652569483-525.jpg

Після виконання пісні фронтмен Kalush Orchestra Олег Псюк під загрозою дискваліфікації (на Євробаченні заборонені політичні заклики) попросив "допомогти Україні, Маріуполю, допомогти "Азовсталі" просто зараз".

"Please, help Ukraine, Mariupol, help Azovstal right now!" – сказав він.

Після цих слів пошуковий запит слова "Азовсталь" у Google зріс у кілька разів. Також почали активно цікавитися словом "Маріуполь".

Після заклику Псюка зі сцени Європейський мовний союз вирішив не дискваліфіковувати українську команду. Вони сказали, що "розуміють весь біль українського народу", а заяву Олега розцінили "як гуманітарний заклик, а не політичний".

До речі, фінал Євробачення відкрили піснею Джона Леннона "Give Peace a Chance" (Дайте шанс миру). Крім того, про Україну наприкінці свого виступу, вигукнувши "Мир Україні!", згадали дівчата з ісландського гурту Systur, які грали на музичних інструментах, прикрашених українськими прапорцями. А німець Malik Harris був із гітарою з написом Peace на синьо-жовтому тлі.

Конкурсна композиція Stefania, з якою перемогла Україна, присвячена мамі лідера Kalush Orchestra Стефанії Псюк. Однак після повномасштабного вторгнення Росії пісня набула нових сенсів, хоча в тексті зовсім не згадується тема війни.

"Багато людей почали пісню сприймати, як "Україна – моя мати", або просто сумувати за своїми матерями. І таким чином пісня стала дуже популярною. І зараз, можна сказати, в серцях дуже багатьох українців. І дуже багато людей називають її "піснею нашої війни", – коментує Олег Псюк.

Лідер Kalush Orchestra ще до фіналу висловлював сподівання, що Євробачення 2023 пройде в єдиній, відновленій і мирній Україні.

Президент Володимир Зеленський заявив, що українська влада зробить усе, щоб одного дня учасників і гостей "Євробачення" приймав вільний, мирний, відбудований Маріуполь.

За матеріалами РБК-Україна, УП, Укрінформ.

Євробачення маріуполь україна

Знак гривні
Знак гривні