Вперше в історії вчені здобули зображення чорної діри в центрі Чумацького Шляху

12 травня на одночасно проведених у всьому світі пресконференціях астрономи опублікували перше в історії зображення розташованого в центрі Чумацького Шляху компактного радіоджерела Стрілець А*. Знімок доводить, що він справді є надмасивною чорною дірою. Про це повідомляє The Universe з посиланням на Європейську південну обсерваторію.

Упродовж багатьох років вчені спостерігали обертання зір навколо якогось невидимого, компактного та дуже масивного тіла у центрі Чумацького Шляху. Цей об’єкт дістав назву Стрілець А*. Вимірювання показали, що його маса перевищує масу Сонця в чотири мільйони разів. За роки спостережень дослідники накопичили багато свідчень, що вказують на те, що він є надмасивною чорною дірою. Але їм потрібен остаточний доказ.

Проблема полягала в тому, що центр Чумацького Шляху закритий щільними хмарами, які унеможливлюють його спостереження у видимому діапазоні. Тому вчені звернулися по допомогу до радіоастрономії.

Завдання знімкування Стрільця А* було покладене на міжнародну колаборацію «Телескоп горизонту подій» (EHT). Вона об’єднала понад 300 вчених, 13 наукових інститутів та вісім найбільших радіообсерваторій Землі, розташованих на чотирьох континентах. У 2017 році вони спостерігали центр Чумацького Шляху багато днів. Дані накопичувалися впродовж багатьох годин, на кшталт того, як це відбувається під час довгих експозицій з фотокамерою. Потім вони оброблялися за допомогою суперкомп’ютера.

eso2208-eht-mwb.jpg

Процес отримання зображення чорної діри у центрі Чумацького Шляху. Джерело: EHT Collaboration

То що ж зображено на знімку EHT? Хоча ми й не можемо бачити саму чорну діру, оскільки вона справді абсолютно чорна, її видає навколишній газ, що світиться. Завдяки цьому ми спостерігаємо темну центральну область (тінь), оточену яскравою кільцеподібною структурою. Зображення сформоване світловим промінням, викривленим потужною гравітацією Стрільця А *. За словами дослідників, вони були вражені тим, наскільки точно розмір кільця узгоджується з прогнозами Загальної теорії відносності Ейнштейна (ЗТВ).

космос чумацький шлях чорна діра

Знак гривні
Знак гривні