Представники російських регіонів та народностей, поневолених Росією, обговорили деімперіалізацію та депутінізацію РФ (ВІДЕО)

У Варшаві 8 травня відбувся Форум вільних народів Росії, організований Фундацією журналістської солідарності, повідомляє Укрінформ.

Форум сформували чотири дискусійні панелі: деімперіалізація, демілітаризація, депутінізація та економічне майбутнє Росії.

У заході взяли участь російські політики та активісти – представники різних російських регіонів та народностей, поневолених Росією. З-поміж них колишній депутат держдуми Росії Ілля Пономарьов, Джамбулат Сулейманов (Ічкерія), брати Рафіс та Нафіс Кашапови (Татарстан), Вадим Петров (Калінінград), Павло Суландзіга (Адигея), Руслан Габбасов (Башкортостан) та інші.

На форум також буди запрошені колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін, в. о. міністра оборони США у 2020-2021 роках генерал Крістофер Міллер, депутат Європарламенту, ексглава МЗС Польщі Ганна Фотига.

Голова Фундації журналістської солідарності Кшиштоф Сковронський наголосив, що учасники дискутували на теми: чи можливою є інша Росія, яка не поневолює інші народи, що робить останні 400 років, чи можливою є депутінізація, щоб Росія не погрожувала всім навколо ядерною зброєю.

«Я вважаю, що протиправна війна в Україні довела, що не може бути домовленості між вільним світом та Росією, керованої Путіним та КДБ. Ба більше, свобода ніколи не переможе в нашій частині світу без визволення народів, що під впливом Російської імперії, і про це треба говорити не тільки з тими росіянами, для яких свобода є основною цінністю, а й з представниками національних меншин, які проживають у межах Російської Федерації. Саме ця ідея є основою нашої конференції», – розповів він.

Російський журналіст і документаліст Інна Курочкіна, яка займається проблематикою Ічкерії, під час брифінгу висловила упевненість, що ця країна стане незалежною від РФ, зазначаючи, що фактично вона вийшла зі складу Росії ще під час розпаду СРСР в 1991 році. За її словами, те, що зараз відбувається в Україні, колись діялося в Ічкерії.

“Але лише зараз увесь світ зрозумів, що росія є терористичною країною, і нині усі допомагають Україні”, – наголосила Курочкіна.

Представник Балтійської республіканської партії Вадим Петров підкреслив, що зараз потрібно говорити також про розвиток Калінінграду, про допомогу Україні і як зупинити геноцид, який здійснює росія в Україні.

Своєю чергою Нафіс Кашапов (Татарстан) наголосив, що своїми діями в Україні Росія, яку він назвав фашистською державою, прискорює свою поразку.

Варшава інша росія деімперіалізація рф

Знак гривні
Знак гривні