Фінляндія оголосила, що хоче якнайшвидше приєднатися до НАТО. Реакції на заяву вищого керівництва країни

Фінляндія оголосила про намір приєднатися до НАТО. Про це йдеться у спільній заяві президента країни Саулі Нійністе та прем'єрки Санни Марін, повідомляє BBC Україна.

"Членство в НАТО посилить безпеку Фінляндії. Як член НАТО, Фінляндія зміцнить весь оборонний альянс. Фінляндія повинна негайно подати заявку на членство в НАТО", – йдеться в заяві.

Лідери країни висловили сподівання, що всі процедури на національному рівні, необхідні для вступу в НАТО, виконають протягом кількох днів.

Нійністе та Марін зазначили у заяві, що такому рішенню передувало тривале обговорення на рівні парламенту, суспільства, перемовини з НАТО та Швецією, яка теж планує вступити до альянсу.

Світові ЗМІ очікують, що протягом найближчих днів із такою самою заявою має намір виступити Швеція, а вже наступного тижня дві країни надішлють офіційні прохання щодо вступу до НАТО.

За словами посадовців НАТО, вступ Фінляндії та Швеції можуть схвалити вже найближчими тижнями. Щоправда, до моменту, коли вони повністю та офіційно стануть членами альянсу, може минути ще рік, відведений на ратифікацію цього рішення парламентами всіх країн блоку.

Швеція була нейтральною країною два століття, а Фінляндія – майже 80 років, і до нападу Росії на Україну більшість громадян обох країн були проти вступу у військові блоки. Але після 24 лютого картина різко змінилася. Зараз, за ​​останнім опитуванням, за вступ до НАТО – 76% фінів. Проти – лише 12%.

Велика Британія, США та інші країни НАТО обіцяють Швеції та Фінляндії гарантії безпеки на період від заявки до офіційного вступу до альянсу.

Цього тижня прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон підписав з обома країнами декларації про взаємодопомогу в разі нападу.

Як пояснює Джеймс Лендейл, дипломатичний кореспондент ВВС, це не гарантії, які дають одна одній країни НАТО, а політична декларація про те, що Велика Британія та країни Скандинавії прийдуть на допомогу збройним силам одне одного, якщо на них нападуть.

Реакції НАТО, ЄС, України та Росії

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вітає заяву керівництва Фінляндії про намір запросити членство в альянсі без зволікання і запевняє, що вступ буде "гладким і швидким", повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Фінляндія є одним із найближчих партнерів НАТО, зрілою демократією, членом Європейського Союзу та важливим учасником євроатлантичної безпеки. Я погоджуюся з президентом Нійністе та прем'єр-міністром Марін, що членство в НАТО зміцнить і НАТО, і безпеку Фінляндії. Членство Фінляндії продемонструє, що двері в НАТО відчинені, і що Фінляндія сама визначає своє майбутнє", – наголосив генсек альянсу.

На рішення Фінляндії також відреагував президент Європейської ради Шарль Мішель, назвавши "історичним кроком" рішення Фінляндії стати членом НАТО та констатувавши, що тоді як Росія веде війну проти України, цей крок є "потужним сигналом стримування".

Президент України Володимир Зеленський привітав готовність Фінляндії подати заявку на вступ до НАТО, провівши телефонну розмову з президентом Фінляндії Саулі Нійністе.

Реакція Росії на наміри Фінляндії якнайшвидше приєднатися до НАТО передбачувано негативна. Вступ Фінляндії до НАТО загрожуватиме Росії, заявив прессекретар президента РФ Дмітрій Пєсков. Він також сказав, що Росія проведе спеціальний аналіз після входу Фінляндії в НАТО з метою використання необхідних заходів для забезпечення своєї безпеки.

НАТО євробезпека фінляндія

Знак гривні
Знак гривні