Контрнаступ на Харківщині: по Харкову нарешті не летять снаряди, ЗСУ витісняють росіян (КАРТА)

10 травня вперше від початку розв'язаної РФ повномасштабної війни була зафіксована відсутність обстрілів з боку російських військ. Як інформує Цензор.НЕТ, про це заявив міський голова Харкова Ігор Терехов у вечірньому ефірі  телемарафону UAразом.

Терехов в ефірі підтвердив, що вперше по Харкову не летять снаряди, якими російська армія обстрілювала місто з початку вторгнення. Для оцінки безпекової ситуації, на його думку, ще потрібен час.

"Утім, ще кілька днів, я б хотів, щоб вже сьогодні люди будували плани, бізнес будував плани щодо повернення до Харкова", – заявив міський голова.

Нагадаємо, 5 травня головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що ЗСУ переходять до контрнаступу на Харківському та Ізюмському напрямках.

У вечірньому зведенні 10 травня Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що на Харківщині звільнено населені пункти Черкаські Тишки, Руські Тишки, Рубіжне та Байрак. "Підрозділи 138-ї окремої механізованої бригади 6-ї загальновійськової армії західного військового округу через значні втрати на території Харківської області були виведені на відновлення з території України в район міста Бєлгород РФ. Значна частина особового складу військової служби за контрактом, що залишилась, написала рапорти на звільнення", – йдеться у зведенні.

Також у Генштабі розповіли, що Росія, прагнучи зупинити контрнаступ ЗСУ і посилити свої війська, додатково перемістила на Харківщину до 500 мобілізованих осіб з тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей.

У середу, 11 травня, Держприкордонслужба повідомила, що "під час контрнаступальних дій на Харківщині прикордонники знищили 30 рашистів, ще двох взяли в полон. Полонені назвалися жителями Красного Луча, при цьому вказували, що вони не з якоїсь квазіреспубліки, а з Луганської області України".

Те, що українські війська поступово витісняють російських окупантів на Слобожанському напрямку, підтверджують карти, опубліковані аналітиком й дослідником геопросторових даних Натаном Рузером.

"За непідтвердженими, але достовірними даними, українські війська досягли російського кордону на північний схід від Харкова в районі Тернової", – зазначив він.

FSa9Zk7aMAAUFpt.jpg

харківщина зсу контрнаступ

Знак гривні
Знак гривні