Про що свідчить динаміка підтверджених утрат

Аналіз графіків утраченої техніки дає змогу виокремити різні фази війни та визначити зміни в тактиці противників

Завдяки проєкту Oryx, який займається збором і категоризацією відео та фото свідчень знищеної й захопленої військової техніки, можна робити якісні висновки щодо перебігу війни. Як застерігають автори проєкту: "До цього списку належить лише знищена техніка, засоби й обладнання, які підтверджено фото чи відео. Тому справжня кількість знищеного обладнання істотно перевищує наявну у списку".

Частина військових авторів також зауважує, що кількість техніки на відео та фото може бути викривлено в якийсь бік (наприклад, наша інформаційна політика полягає в тому, щоб не показувати всіх утрат). Однак в аналізі можна використовувати не абсолютну кількість — вона все одно неповна, а є лише співвідношенням між кількістю втрат Росії та України. Таке співвідношення дає змогу зробити цікаві висновки.

Загальні втрати та бронетехніка

Почнемо з загального графіку всіх утрат за весь період воєнних дій (графіки від Lee Drake):

Загальні втрати техніки
Загальні втрати техніки

З графіка видно, що Росія щонайменше двічі намагалася змінювати характер бойових дій: після перших двох тижнів, коли інтенсивність утрат (нахил кривої на графіку) була найвищою (рух колонами вглиб території України, після чого залишилося багато знищеної та покинутої техніки ), а також з початком наступу на Сході (початок квітня). За квітень-травень інтенсивність утрат російської техніки ще раз зменшилася, що відбиває зміну тактики — росіяни намагаються уникати контактних боїв і частіше застосовують дальні артилерійські удари. Графік знищеної техніки підтверджує цю гіпотезу: видно, що швидкість зростання кількості саме знищеної техніки зменшилась приблизно з другого тижня квітня.

Кількість *знищеної* техніки
Кількість *знищеної* техніки

Ось ще один цікавий графік — співвідношення у відсотках між російською та українською втраченою технікою. Зверніть увагу на правий нижній графік, де вказано співвідношення загальних утрат. Знову помітно, що зі зміною тактики на Сході росіяни певний час зазнавали менших утрат (у відсотках), однак останнім часом наші війська, схоже, адаптувалися й зараз співвідношення майже повернулося до попереднього рівня: одна одиниця нашої техніки до трьох одиниць російської (25 % і 75 %).

2. Авіація і ППО

З цих графіків можна побачити не лише різну динаміку / різні фази війни та співвідношення (видно, що засоби ППО ми знищуємо швидше, ніж авіацію), а й зробити основний висновок — після понад двох місяців війни росіяни не змогли здобути перевагу в небі.

3. Логістика

Нарешті, з графіків для логістичних і транспортних засобів добре видно, на що спрямовано основні зусилля ЗСУ: за вантажівками співвідношення становить 1 до 4, за логістичними системами — ~ 1 до 15 на користь України.

Як продовження попередніх двох графіків, на цьому видно головне тактичне спрямування українських сил: удар по логістиці ворога. Найуспішніше співвідношення — 1 до 15 на нашу користь — це логістика. Найгірше з авіацією, але й там коефіцієнт ~2,5 — на кожен наш літальний засіб припадає 2,5 російських.

Інші графіки від Лі Дрейка можна переглянути на його сторінці.

Таблиця з чисельними показниками втрат — тут.

війна статистика osint

Знак гривні
Знак гривні