Мирної угоди у класичному сенсі найближчим часом бути не може, – Клімкін

"Цензор.НЕТ" запитав ексміністра закордонних справ Павла Клімкіна, що він думає про нинішню ситуацію в Україні та світі. Наводимо скорочену відповідь, повну версію інтерв'ю можна прочитати тут.

"У Путіна та його оточення всі ілюзії стосовно більш-менш простого чи зрозумілого шляху окупації України зникли. Але бажання точно ні! Й мета залишилась тією ж. У Заходу ілюзії та якісь сумніви теж минули. Стратегічна фундаментальна позиція змінилася. Раніше вони хотіли стримувати Росію та російський режим. А зараз існує консенсус, що буде зовсім інша політика. Її заявлять найближчими тижнями-місяцями. Йдеться про ізоляцію та послаблення режиму і, хоча це не декларуватиметься, але і його зміну.

Путін зараз намагатиметься захопити якомога більше територій та діяти максимально варварськи та по-звірячому, щоб залякати людей. Для нього це є принциповим, оскільки його аналітики виходять з того, що чим далі економічні труднощі впливають на них, тим більше це працюватиме паралельно із залякуванням.

Тепер уже зрозуміло: мирної угоди у класичному сенсі найближчим часом бути не може. Тому що декларовані цілі Кремля, України та Заходу принципово не сходяться. Це не питання компромісу. Як казала Голда Меїр: "Наше існування – не предмет компромісу". Тому для Путіна будь-який сенс навіть проміжної мирової угоди – це скасування західних санкцій, чого вже не відбудеться. Можна говорити про скасування певних з них, але усіх – принципово неможливо.

Це означає, як я сказав, що він намагатиметься захопити якомога більше територій. Чекатиме, як сподіваються в Кремлі, що накопичуватиметься втома від війни. На цій основі намагатися тиснути й пробити якусь тимчасову (я підкреслюю) домовленість, оскільки на сьогодні я не бачу постійної мирної угоди.

Що стосується зміни ставлення Заходу, по-перше, він вважає, що Росія – держава з диктатурою, якою керує одна людина, на відміну від Китаю, де все ж таки є політбюро та система прийняття рішень. По-друге, що Путіну не можна довіряти. По-третє, що там діє феодальна система як всередині, так і назовні. По-четверте, що у сьогоднішній реальності пропаганди існує "колективний Путін" та "колективний Жириновський".

Тому є абсолютно правильним для України виграти цю війну. Вона має головну складову – військову. Друга – наша стійкість (економіки та суспільства), щоб нас не зламали. Це ключова позиція, без якої ніяк. Тоді ми досягаємо достойного результату".

війна захід дипломатія росія україна

Знак гривні
Знак гривні