Тімоті Снайдер про російський посібник з геноциду

Тімоті Снайдер оприлюднив свою нову статтю про геноцид українців, які здійснює РФ в Україні

Росія нещодавно випустила посібник з геноциду в контексті своєї війни проти України. Російське офіційне пресагентство «РИА Новости» минулої неділі опублікувало відверту програму повної ліквідації української нації як такої. Вона досі доступна для перегляду, і її вже кілька разів переклали англійською.

Як я говорив з початку війни, «денацифікація» в офіційному російському вживанні означає лише знищення української держави та нації. «Нацист», як пояснює посібник з геноциду, — це просто людина, яка самоідентифікується як українець. Згідно з посібником, створення української держави тридцять років тому було «нацифікацією України». Справді, «будь-яка спроба побудувати таку державу» має розцінюватися як «нацистський» акт. Українці є «нацистами», бо не визнають «необхідності підтримки Росії». Українці мають страждати за віру в те, що вони існують як окремий народ; тільки це може призвести до «спокутування провини».

Для тих, хто все вважає, що путінська Росія виступає проти крайніх правих в Україні чи де-небудь ще, програма геноциду є шансом це переглянути. Російський режим Путіна говорить про «нацистів» не тому, що він виступає проти крайніх правих, чого він, безперечно, не робить, а як риторичний спосіб для виправдання неспровокованої війни та політики геноциду. Режим Путіна – крайній правий. Це світовий центр фашизму. Він підтримує фашистів і крайніх правих авторитаристів у всьому світі. Переказуючи значення таких слів, як «нацист», Путін і його пропагандисти створюють більше риторичного та політичного простору для фашистів у Росії та інших країнах.

У посібнику з геноциду пояснюється, що російська політика «денацифікації» не спрямована проти нацистів у тому сенсі, в якому це слово зазвичай вживається. Довідник без вагань підтверджує, що немає жодних доказів того, що нацизм, як його розуміють, є укоріненим в Україні. Він діє в рамках спеціального російського визначення «нацист»: нацист — це українець, який відмовляється визнати себе росіянином. Розглянутий «нацизм» «аморфний і амбівалентний»; треба, наприклад, уміти зазирнути за зовнішній світ і розшифрувати близькість до української культури чи Європейського Союзу як «нацизм».

Таким чином, фактична історія справжніх нацистів та їхніх фактичних злочинів у 1930-х і 1940-х роках є абсолютно неактуальною та повністю відкинута. Це цілком узгоджується з російськими війнами в Україні. У Кремлі не проливають сльози з приводу вбивств росіянами тих, хто пережив Голокост, чи знищення росіянами меморіалів Голокосту, тому що євреї та Голокост не мають нічого спільного з російським визначенням «нацист». Це пояснює, чому Володимира Зеленського, демократично обраного президента та єврея з членами сім’ї, які воювали в Червоній армії та загинули під час Голокосту, можна назвати нацистом. Зеленський – українець, і це все, що означає «нацист».

За цим абсурдним визначенням, в яких нацисти мають бути українцями, а українці мають бути нацистами, Росія не може бути фашистською, що б не робили росіяни. Це дуже зручно. Якщо «нацист» має значення «українець, який відмовляється бути росіянином», то випливає, що жоден росіянин не може бути нацистом. Відтоді як в Кремлі "нацист" не має нічого спільного з фашистською ідеологією, свастикою, великою брехнею, мітингами, риторикою про чистки, агресивними війнами, викраденнями еліт, масовими депортаціями та масовими вбивствами мирного населення, росіяни можуть робити це все, не цікавлячись, чи вони самі на неправильній стороні історичної книги. І тому ми бачимо, що росіяни здійснюють фашистську політику в ім’я «денацифікації».

Російський посібник є одним із найбільш відкритих геноцидних документів, які я коли-небудь бачив. Він закликає до ліквідації української держави та до ліквідації будь-яких організацій, які мають будь-які зв’язки з Україною. У ньому зазначається, що «більшість населення» України становлять «нацисти», тобто українці. (Це, безсумнівно, реакція на український опір; на початку війни передбачалося, що Україну буде легко знищено. Це було зрозуміло в іншому тексті, опублікованому в РІА Новости, декларації про перемогу від 26 лютого.) Таких людей, «більшість населення», тобто понад двадцять мільйонів людей, потрібно вбити або відправити на роботу в «трудові табори», щоб покарати за нелюбов до Росії. Ті, хто вижив, підлягатимуть «перевихованню». Дітей виховуватимуть росіяни. Зникне назва «Україна».

Якби цей посібник з геноциду з’явився в інший час і в більш невідомому виданні, він міг би бути не поміченим. Але це було опубліковано прямо в середині російського медіаландшафту під час російської війни на знищення, явно узаконеної твердженням глави російської держави про те, що сусідньої нації не існує. Вона була опублікована в день, коли світ дізнався про масове вбивство українців, вчинене росіянами.

Посібник з геноциду Росії був опублікований 3 квітня, через два дні після першого відкриття, що російські військовослужбовці в Україні вбили сотні людей у ​​Бучі, і саме тоді, коли ця історія потрапила до великих газет. Бучанська різанина була одним із кількох випадків масового вбивства, які виникли після виходу російських військ з Київської області. Це означає, що програма геноциду була свідомо опублікована, навіть коли з’являлися матеріальні докази геноциду. Саме цей момент письменник і редакція обрали для оприлюднення програми знищення української нації як такої.

Як історику масових вбивств, мені важко придумати багато прикладів, коли держави явно рекламують геноцидний характер власних дій саме в той момент, коли ці дії стають загальновідомими. З юридичної точки зору наявність такого тексту (у ширшому контексті подібних заяв і неодноразового заперечення існування України Володимиром Путіним) значно полегшує висунення звинувачення в геноциді. Юридично геноцид означає обидві дії, які знищують групу повністю або частково, у поєднанні з певним наміром зробити це. Росія зробила це і зізналася в цьому.

вбивства росія геноцид війна

Знак гривні
Знак гривні