Українці готують для росіян "точки ураження", куди заманюють ворога, – західні військові експерти

Посадовці західних оборонних відомств стверджують, що використання Україною прийомів маневрового ведення партизанської війни дозволило зірвати вторгнення Росії та примусити супротивника відступати у передмістях на північний захід і схід від Києва, передає "Голос Америки"

За словами військових стратегів, удари та засідки проти російських сил, які здійснюються маневровими підрозділами за лінією контакту, часто вночі, виявилися однією з найефективніших тактик і погіршують наявні у військових Росії проблеми із забезпеченням. Вони додають, що така тактика також деморалізує російські війська.

Джон Барранко з аналітичного центру Atlantic Council, який керував початковими операціями морської піхоти США в Афганістані після терактів 11 вересня 2001-го року та відслужив два тури в Іраку, сказав, що Росія не врахувала стійкість і ефективність українських сухопутних військ та рішучість, яку українці виявляють, захищаючи свою територію. За його словами, коли він аналізував російські війська, розташовані вздовж кордонів України в лютому, перед вторгненням, він відкидав ймовірність повномасштабного наступу.

«Здавалося, що кремлівський план нападу був написаний у 2014 році. Українці протягом восьми років розбудовували своє військо та готувались», – сказав він. Барранко відзначив, що підготовка, яку з 2014 року українці пройшли з підрозділами Національної гвардії США з Каліфорнії та інших штатів, а саме тактика малих підрозділів, може бути чинником деякої частини успіхів України на полі бою.

На початку тижня українці повернули стратегічно розташоване село Макарів під Києвом. Значна частина успіху полягає в тому, що українці націлені на і без того проблемні лінії забезпечення військових Росії.

Міністерство оборони Великобританії заявило, що українці, ймовірно, продовжуватимуть спрямовувати удари на матеріально-технічні ресурси на контрольованих Росією територіях, що змусить її військових «зробити пріоритетом захист свого ланцюга забезпечення і позбавить їх дуже необхідного поповнення».

Російські війська також, схоже, готують оборонні позиції навколо Києва, демонструючи готовність до війни на виснаження. За словами західних чиновників, укріплення, ймовірно, будують для захисту від контратак з боку України.

«Українці знають свою територію — вони знають свою землю. Вони довго думали про це, і вони перевершують росіян на рівні малих підрозділів», — сказав Барранко «Голосу Америки». Він та інші військові аналітики заявляють, що українці використовують різноманітні тактики, щоб відбити наступ російських військ.

Серед прийомів, які використовують українські військові – підготовка так званих "точок ураження" (kill box - англ.), або ж пристріляних ділянок та заманювання до них ворогів; використання цілеспрямованих і жорстких атак на ізольовані російські військові підрозділи; створення резервних маршрутів після засідок, для підготовки наступної атаки; і завдання ударів по механізованих підрозділах, коли ті зупиняються.

Ще одна перевага, українців, яка також відповідає військові доктрині та підготовці США – це компетентний сержантський склад, кажуть західні військові чиновники.

"Молодших офіцерів також навчають тісно працювати з професійними сержантами. Російські військові визнали, що у них є проблеми з погано підготовленими сержантами, і вони започаткували сержантську академію, бо усвідомлюють, що не мають хорошого керівництва на нижчих рівнях", – додав Барранко.

агресія тактика зсу війна

Знак гривні
Знак гривні