Як повідомити про воєнні злочини окупантів і зруйновані ними об’єкти (Перелік каналів інформації)

В Україні діють чат-бот, «гарячі» лінії, месенджери та пошта, створені СБУ для документації воєнних злочинів РФ для Гааги, а також сайт, який збирає дані про зруйновані окупантами об’єкти.

Служба безпеки розширила канали отримання інформації від громадян про воєнні злочини російських окупантів на території України. Про це повідомляється у телеграм-каналі СБУ.

Відтепер до чат-бота у Telegram додалися також «гарячі» телефонні лінії, електронна пошта та інші месенджери. Повідомляти про воєнні злочини РФ проти цивільного населення та військовополонених можна:

▪️на офіційний чат-бот @russian_war_tribunal_bot
▪️на електронну пошту tribunal.2022.02.24@gmail.com
▪️за телефонами цілодобової гарячої лінії:
Київстар: +38 (068) 1289229 (Signal, WhatsApp, Telegram)
Водафон: +38 (066) 6829937 (Signal, WhatsApp, Telegram)
Лайфсел: +38 (063) 0665937 (Signal, WhatsApp, Telegram)

db3fd197d1cb2ad4571b3.jpg

На підтвердження фактів варто додавати фото- та відеоматеріали з першоджерела з зазначенням дати, місця та часу події. Матеріали з відкритих і загальнодоступних ресурсів (ЗМІ, соцмереж, месенджерів тощо) СБУ просить не надсилати.

Також в Україні запустили проєкт "Росія заплатить", який збирає дані про зруйновані окупантами об’єкти. Дані використають у міжнародних судах проти Росії для відшкодування.

На сайті кожен зможе надати інформацію про шкоду, завдану в результаті війни проти України. Ця інформація буде використана українським урядом як докази в міжнародних судах для відшкодування Росією завданих збитків.

Щоб інформацію взяли в роботу, вона має бути достовірною та структурованою. Зокрема, потрібно максимально докладно заповнити форму на порталі, обовʼязково додати відео та фото об’єкта і, якщо це можливо, контакти свідків.

Подати інформацію про пошкодження також можна за допомогою чат-боту.

Кожному, хто надаватиме інформацію про руйнування, буде забезпечена конфіденційність. Так само не буде оприлюднюватися інформація про конкретні руйнування. Публічно під час воєнного стану буде доступна лише узагальнена статистика. Уся надана інформація про втрати буде перевірятися та верифікуватися командою аналітиків.

За матеріалами Української правди

Знак гривні
Знак гривні