Історія з передачею польських МіГів Україні триває. Коротко про останні перипетії

Вчора, після попередніх суперечливих заяв, Варшава оголосила, що готова негайно передати всі свої МіГ-29 на баланс США і доставити до американської бази Рамштайн у Німеччині – взамін на вживані американські літаки. Раніше у ЗМІ була інформація, що після цього США можуть передати польські МіГи Україні (щоб формально це відбулось від Америки, бо Польща не хотіла постачати їх напряму).

Але після заяви поляків – яка, за очікуваннями, мала б бути чітко скоординованою зі США, Пентагон оприлюднив вже своє повідомлення. Несподівано для багатьох там відкинули пропозицію Польщі й сказали, що не вважають її обґрунтованою.

“Перспектива передачі винищувачів у розпорядження уряду США, їхній виліт з бази США/НАТО в Німеччині в повітряний простір над Україною, за який тривають змагання з Росією, викликає серйозні занепокоєння всього альянсу НАТО...

... Нам неясно, чи для цього є істотне обґрунтування. Ми продовжимо радитися з Польщею та іншими союзниками по НАТО щодо цього питання та складних логістичних викликів, які воно створює. Але ми не вважаємо пропозицію Польщі обґрунтованою”.

Така відповідь викликала миттєву критику у Конгресі. Двопартійна група законодавців закликала Радника з нацбезпеки США Джейка Саллівана особисто втрутитись і зробити все від нього залежне, щоб негайно розв'язати питання із затримкою надання літаків.

А сенатор Бен Сасс звернувся особисто до Джо Байдена. "Годинник цокає, Росія атакує українські аеродроми. Президент Байден має здійснити цю передачу МіГів, він має зробити це сьогодні. В Україні немає часу на оформлення документів".

Наразі ситуація така. Незрозуміло, в чому причина браку координації між Польщею та США – і розбіжностей у тому, як і хто має надати Україні літаки. Поки теж неясно, коли це питання вирішать. Але принаймні над цим працюють.

Канву історії описав у своєму Твіттері журналіст-міжнародник Остап Яриш.

1.jpg

Знак гривні
Знак гривні