Резніков у Раді: мета Кремля – підрив НАТО та ЄС, можливо, навіть розкол Німеччини на дві країни

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що зараз біля кордону з Україною перебувають приблизно 130 тисяч російських військових.

Про це він сказав під час свого виступу у Верховній Раді 28 січня.

Кількість російських військ

Посадовець уточнив, що Міноборони враховує лише тих військових, які перебувають у межах 200 кілометрів від українського кордону.

Він каже, що на початку грудня біля кордону було 94 тисячі військових, а з морськими та повітряними силами — 110 тисяч.

Натомість зараз біля кордону є 112 тисяч військових, а якщо з авіацією та морськими силами — 130 тисяч.

Однак Резніков пригадав, що у квітні 2021 року біля українського кордону було 126 тисяч російських військових. 

«Отже, кількість тоді й зараз співмірна. Неспівмірна реакція», — сказав Резніков і додав, що з весни 2021 року Україна отримала чимало озброєння від своїх західних союзників.

Також міністр каже, що у Середземне море увійшли шість великих десантних кораблів РФ, які можуть увійти в Чорне море. Однак запевнив, що Україна та США знають, які підрозділи морської піхоти перебувають на борту цих кораблів.

Допомога партнерів, загроза для Німеччини

Також Резніков перерахував країни, які допомагають Україні зброєю та коштами на тлі російської загрози.

Водночас він розкритикував Німеччину, яка не хоче надавати Києву зброю.

«Якщо Німеччина не змінить позицію щодо відсічі російській агресії, федеральному уряду доведеться розбиратися не з проблемами ОРДЛО чи окупованого Росією Криму, а з проблемами Німецької Демократичної Республіки», — сказав Резніков.

Він додав, що матеріальна основа для існування такої країни вже є: газогони «Північний потік-2» та OPAL, «представники німецького істеблішменту на російських зарплатах і окремі віцеадмірали, які торпедують власну країну активними висловами».

Резніков вважає, що метою Кремля є не так Україна, як підрив НАТО та ЄС.

«Відновлення Німецької Демократичної Республіки — це логічне продовження російських вимог, які вже заявлені. Росія вже офіційно висловила вимоги щодо демонтажу НАТО в 14 країнах», — сказав міністр.

Спростування звинувачень у провокації в ОРДЛО

Резніков запевнив, що будь-які звинувачення України у нібито підготовці збройних провокацій на Донеччині й Луганщині є нонсенсом.

"Абсолютним нонсенсом є звинувачення України в начебто підготовці якихось збройних провокацій на Донбасі. Ми послідовно зміцнюємо нашу оборону, але ми чітко дотримуємося зобов'язань і розглядаємо сценарій політико-дипломатичного врегулювання як базовий", – наголосив Резніков.

Водночас він проінформував, що останнім часом спостерігається деяке зменшення кількості провокацій з боку російських окупаційних сил в ОРДЛО.

"Наші воїни їх привчили, що провокації дістають відсіч", – пояснив міністр.

За матеріалами Громадського та Укрінформу

ескалація путін Рада резніков загроза

Знак гривні
Знак гривні