Самопіар як пріорітет? Зе-закупівлі для Укравтодору вдесятеро вищі за військові (ГРАФІК)

Штатні та позаштатні пропагандисти Офісу президента в останні дні заспокоюють українців наративами на кшталт «Путін вже багато років біля воріт, і за останні місяць-півтора нічого не змінилося, тому варто не розганяти паніку та посилювати свою обороноздатність».

«Наші гроші» перевірили у «Прозорро», що у нас із другим пунктом, тобто із підсиленням обороноздатності.

Журналісти зробили вибірку з 2017 року, коли вже всі державні замовники перейшли до «Прозорро» (нагадаємо, військові в форматі експерименту туди перейшли майже на рік раніше від Укравтодору).

За цей період Міноборони провело закупівлі обмундирування, харчів, палива, ремонту техніки тощо на 63 млрд грн. Ще 84 мільярди гривень у ці роки було закладено у бюджет на Державне оборонне замовлення – на військову техніку, зброю і боєприпаси, закупівлі яких засекречені та проводяться не через систему «Прозорро». Тобто загалом на військові потреби за ці п’ять років провели закупівлі на 147 млрд грн.

Укравтодорівські служби провели тендери на ремонти доріг у цей же період на 635 млрд грн. При цьому найбільший розрив почався зі стартом «Великого будівництва» Володимира Зеленського. У 2021 році на асфальтування протендерили у 10(!) разів більше, ніж на матеріальне забезпечення армії країни, що воює.

Зменшення уваги нової влади до армії очевидно навіть у дрібницях. Наприклад, журналісти виокремили замовлення Міноборони всього того, що на солдата можна вдягнути – білизна, уніформа, шоломи, берці, сумки тощо:

Варто зазначити, що дедалі більша частка будівництва доріг робиться на позичені й в Україні, і за кордоном гроші. Торік виплати по кредитах міжнародним банкам та по ОВДП сягнули рекордних 15 млрд грн. Тож, коли наступники захочуть змінити тенденцію фінансування армії, то цілком може виявитись, що вже не буде з чого.

будівництво закупівлі автомобілі транспорт бюджет армія

Знак гривні
Знак гривні