Сім років тому йшла битва за Дебальцеве. Росія досягла мінімальних результатів

Сім років тому вже фактично йшла битва за Дебальцевський виступ.

Карта: Міноборони
Карта: Міноборони

Про це згадує Микола Бєлєсков, Національний інститут стратегічних досліджень:

Сам виступ – це останнє серйозне вклинення українських сил у території Донбасу, підконтрольні Московії. Виник у результаті дій українських сил у кінці липня 2014 року. І на відміну від інших серйозних українських вклинень, які московити ліквідували у 2014 році, Дебальцевський виступ зберігся.

Перша карта непогано показує, що собою являв Дебальцевський виступ пропорційно до територій Донбасу, підконтрольних Московії на той час. Виступ із півночі нависав над комунікаціями проросійських сил у районі Донецьк – Макіївка. Ну, із цього виступу в випадку якісного цілевказання можна було б під вогневим контролем серйозних засобів тримати значну частину окупованих територій.

Для Московії було важливо як мінімум вирівняти лінію фронту, ліквідувавши останнє серйозне вклинення українських сил. Тобто продовжити те, що було почато в кінці серпня 2014 року. Як максимум – якби вдалося швидкими діями оточити українські сили, то утворився б розрив, який загрожував щонайменше флангу українських сил, що стояли на Сіверському Донцю.

Проросійські сили почали промацувати лівий фланг українських сил у 20-х числах січня 2015 року. Але потім перенесли основну увагу на правий фланг, де намітився більший успіх. І хоча 18 лютого 2015 року українські сили після кількатижневого спротиву вийшли із виступу, проте ціль щодо швидкого оточення фланговими ударами українських сил не була реалізована силами Московії. Виконали лише завдання мінімум щодо вирівнювання лінії фронту.

історія війна агресія росія донеччина

Знак гривні
Знак гривні