"Омікрон" наступає. Чи буде вихід з пандемії?

Розповідає голова бюро ВООЗ в Україні.

В Україні розпочинається новий спалах коронавірусу. Поки найбільш ускладнена ситуація на заході — в Івано-Франківській області зростає динаміка госпіталізацій. Тим часом у світі епіцентром ковіду залишається Європа. На початку року там виявили понад 7 мільйонів нових випадків.

Про нову хвилю ковіду, важливість регулярної вакцинації та кінець пандемії журналісти Громадського поговорили з головою бюро ВООЗ в Україні — доктором Ярно Хабіхтом.

Протягом січня-лютого «Омікрон» вируватиме

«Омікрон» поширюється в кілька разів швидше. Вже наприкінці січня — на початку лютого в Україні прогнозують велике зростання нових випадків заражень. Спадання захворюваності може початися лише у березні. 

Наступні два місяці будуть складними, зокрема через те, що більшість українців, особливо у віковій групі 60+, досі не вакциновані. В Україні ця хвиля може мати суттєвіший вплив на здоров'я людей, ніж у країнах із вищим рівнем вакцинації.

Я гадаю, ніхто не знає точно, чи готові ми до всіх наступних хвиль. Але ми пройшли через минулі хвилі. Ми знаємо, що низка лікарень покращили свою кисневу спроможність, а загальна кількість ліжок для пацієнтів в Україні — понад 80 тисяч. Крім того, є додаткові лікарні, які в разі критичної ситуації готові приймати хворих на ковід. 

Найголовніше — бути готовим адаптовуватися та швидко реорганізовувати роботу медичних закладів. Водночас не забуваючи, що, окрім хворих на коронавірус, також є пацієнти з іншими хворобами, яким треба робити операції, хіміє- або променеву терапію.

medium.jpg

Unsplash

Чи працюють швидкі тести на «Омікрон»?

Під час тестування за допомогою ПЛР- або експрес тестів на антиген ми не можемо знати точно, чи захворіла людина саме на «Омікрон». Однак важливо виявляти нові випадки ковіду. І хороша новина в тому, що швидкий тест також може показати ковід, навіть якщо людина інфікована «Омікроном». 

Проблема в тому, що цей варіант вірусу доволі швидко поширюється, тож якщо з’явилися симптоми, треба якомога скоріше робити тест. Однак через більш м’які симптоми «Омікрону» люди не завжди роблять аналіз. Тож ми можемо бачити неповну картину щодо поширення вірусу. 

«Старі» вакцини проти нового штаму: наскільки дієві

Наразі Україна входить до 88 країн, які не досягли позначки 40% вакцинованого населення. Ми не єдині з цією проблемою. Зараз пріоритетом для нас має залишатися вакцинація старших людей і тих, хто має хронічні хвороби. Якщо у вас є дідусь або бабуся, які ще не отримали щеплення, — їм саме час його зробити. Яким буде майбутнє — з регулярною вакцинацією проти ковіду чи ні — поки не відомо.  

Ми знаємо, що зараз розробляють нові вакцини для штамів, що викликають занепокоєння. Однак, аби їх почали використовувати, мають відбутися клінічні дослідження, вчені повинні зрозуміти, як добре нові вакцини працюють проти цих варіантів вірусу, а потім вирішувати — рекомендувати населенню чи ні. Найголовніше, що зараз у нас є вакцини, які допомагають уникнути важкого захворювання і зменшують навантаження на медичну систему. Ми стоїмо перед хвилею «Омікрону» в Україні, тому маємо використовувати нині доступні препарати.

Вакцинація дітей 

За допомогою щеплень ми уникнули багатьох хвороб. Вакцини проти ковіду пройшли дослідження, їх рекомендували для населення. Багато країн вакцинують дітей від 12 років, деякі почали робити щеплення дітям від 5 років. На глобальному рівні дані також перевіряються. На засіданні минулої середи Стратегічна консультативна група експертів ВООЗ (SAGE) з імунізації оновила рекомендації щодо застосування вакцини Pfizer проти COVID-19 для вікової групи 5-11 років. Також ми знаємо, що ковід менше зачіпає молодь і дітей. Через це в багатьох країнах щеплення спочатку вводять тим дітям, які мають слабкий імунітет або хронічні захворювання. Втім, зараз ми намагаємося вакцинувати населення 60+. 

Вакцинація має бути простою 

Я стурбований тим, що чимало людей не прийшли на другу дозу щеплення, а частина уникає вакцинації взагалі. Аби заохотити людей, країни використовують різні методи. Вони роблять вакцинацію доступною — щеплення можна отримати в супермаркеті, аптеці чи у великому центрі масової вакцинації. Україна у цьому є також достатньо інноваційною. За щеплення давали грошові винагородження, їх проводили у трамваях, магазинах та центрах вакцинації. 

Коли кампанія з вакцинації лише стартувала, люди мали записуватися на щеплення, однак багато хто не любить планувати. А втім, коли вони йдуть магазинами, де є центр вакцинації, то можуть зайти та зробити щеплення, не відкладаючи. 

Вакцинація має бути простою. Крім того, треба також вивчати місцеве середовище, адже в Україні є міста і села, де відсоток охоплення вакцинацією великий, а в деяких — навпаки. Все залежить від інтересів людей. Їм важливо знати, чи безпечна вакцина, чи можуть вони їй довіряти та що буде після щеплення. Наші робочі групи їздили селами, спілкувалися з людьми щодо безпечності вакцин — і після цього більшість зі співрозмовників погоджувалися на щеплення. 

За роки роботи в Україні я зрозумів, що українці не хочуть робити те, що їм наказують. Вони люблять думати, обирати й часто роблять доволі виважений вибір.

Кінець пандемії: коли чекати?

Десь із літа або наприкінці 2022 року ми почнемо поступово виходити з пандемії. Однак вплив її буде відчуватися довше. Думаю, маски залишаться переважно в закладах охорони здоров'я як профілактика проти інших захворювань. Крім того, ще один урок, який ми винесли з цієї пандемії, — медична система має постійно покращуватися. Нещодавно ми аналізували центри первинної медико-санітарної допомоги та побачили, що в Україні догляд за дітьми на хорошому рівні, медичними послугами для дітей більше користуються. Однак коли йдеться про планування сім'ї, інтимне чи репродуктивне здоров'я, то чимало людей не відвідують лікарів, які займаються цими напрямами. Водночас зростає потреба і в догляді за ментальним здоров'ям. Але через навантаження лікарів, пов'язане з ковідом, ці послуги не завжди доступні.  

Зараз у Європі найбільша хвиля ковіду, яка була протягом останніх двох років, тож поки ми не можемо сказати, що почали виходити з пандемії. А втім, сподіваємося, що у 2022 році наблизимося до цього. Та щоб по-справжньому відновитися, знадобиться більш як 2–3 роки.

коронавірус прогноз пандемія вооз

Знак гривні
Знак гривні