На сайті Білоруської залізниці збій. Хакери заявляють, це для сповільнення перекидання російських військ

Група хакерів, що називає себе "Кіберпартизани", раніше виступала проти Лукашенка. Однак наразі невідомі її справжні цілі та хто за нею стоїть.

24 січня на сайті Білоруської залізниці стався збій: були відсутні сервіси купівлі квитків, а також довідкова інформація, – повідомляє Хартія-97.

За даними Радіо Свобода, хакерська група "Кіберпартизани" оголосила про проведену атаку на комп'ютерну мережу компанії "Білоруська залізниця":

12345.jpg

Мета атаки, згідно з заявою "Кіберпартизан", – уповільнити роботу залізничної мережі, за допомогою якої йде перекидання до Білорусії російських військ під приводом проведення навчань.

Як доказ успішності атаки хакери виклали скріни з сервера бекапів у процесі їхнього знищення.

При цьому в заяві "Кіберпартизан" наголошується, що вони залишили недоторканою "автоматику та системи безпеки, щоб уникнути аварійних ситуацій".

Водночас хакери висунули умови, на яких готові передати ключі шифрування: це зупинка перекидання російських військ на територію Білорусі та звільнення 50 політв'язнів.

У січні Росія та Білорусь оголосили про спільні військові навчання під назвою "Союзна рішучість". Передбачається, що вони проходитимуть до кінця лютого. При цьому російські війська концентруються неподалік білорусько-українського кордону.

Захід побоюється, що Росія нарощує угруповання на цих територіях для подальшого вторгнення до України. У Кремлі це спростовують.

Білоруська хакерська група "Кіберпартизани" вперше заявила про себе восени 2020 року – невдовзі після початку у країні масових протестів проти режиму Олександра Лукашенка.

Група зробила низку атак на державні ресурси, опублікувала кілька матеріалів, що компрометують чинну білоруську владу, і розмістила у відкритому доступі службову інформацію, включно з особистими даними працівників правоохоронних органів, які взяли участь у придушенні протестів.

ескалація залізниця білорусь хакери

Знак гривні
Знак гривні