Євросоюз через російську загрозу терміново надає Україні 1.2 млрд євро

Єврокомісія надасть Україні пакет термінової макрофінансової допомоги у розмірі 1,2 млрд євро на тлі агресивних дій Росії.

Урсула фон дер Ляєн. Фото: Shutterstock
Урсула фон дер Ляєн. Фото: Shutterstock

Про це оголосила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, – передає ВВС Україна.

У своїй заяві фон дер Ляєн зазначила, що минулої п'ятниці мала розмову з президентом Володимиром Зеленським, під час якої вони обговорювали ситуацію, що склалась в Україні через агресивні дії Росії.

Вона вкотре підкреслила, що ЄС усіляко підтримує Україну, яка перебуває у складних обставинах, і ця підтримка триватиме й надалі.

"Ми обговорили, як ЄС може продовжувати підтримувати Україну як у найближчій, так і в середньостроковій перспективі... Ми тверді у своїй рішучості", – зазначила Урсула фон дер Ляєн.

Пакет допомоги, який анонсувала президентка Єврокомісії, складається з екстрених кредитів та грантів та має допомогти Україні впоратися із фінансовими викликами, що виникають внаслідок конфлікту.

Президентка також висловила сподівання, що Європейська рада та Європарламент ухвалять пакет допомоги найближчим часом, після чого ЄС виплатить перший транш у розмірі 600 млн євро.

Окрім цього, за словами фон дер Ляєн, Єврокомісія незабаром розпочне роботу над другою довгостроковою програмою макрофінансової допомоги для України, яка має на меті підтримку зусиль з модернізації країни.

Також цього року комісія майже подвоїть свою двосторонню допомогу Україні у вигляді грантів: на це виділять ще 120 млн євро.

Окрім того, ЄС має інвестиційний план для України, в межах якого мають на меті залучити понад 6 мільярдів євро інвестицій.

росія фінанси ескалація євросоюз допомога

Знак гривні
Знак гривні