Садиба Барбана. Попри заяви Кличка і РНБО, забудовник знову пробує її знести

Сьогодні зранку робітники знову прийшли до садиби Барбана на вулиці Обсерваторній в Києві. Її намагалися знести влітку для того, щоб побудувати багатоквартирний будинок. Місцеві жителі та активісти завадили забудовнику, але робітники встигли пошкодити частину садиби.

Через суспільний резонанс мер Києва, міністр культури та навіть Рада національної безпеки та оборони (РНБО) випустили заяви про те, що потрібно захистити садибу та берегти історичну спадщину. Одночасно суд наклав арешт на садибу і примусив забудовника зупинити роботи на її території.

photo_2022-01-21_13-48-38.jpg

Але на жаль, після того як резонанс стих, забудовник повернувся до звичної тактики. В кінці грудні суд зняв арешт з будівлі. А вже 21 січня, приїхали робітники з вантажівкою та почали виносити залишки зруйнованої частини будівлі. Ці уламки — докази у кримінальній справі, яку відкрила поліція щодо забудовника. А без арешту забудовник може знищити будівлю та побудувати багатоповерхівку в історичному центрі Києва.

Дивіться, як це відбувається на відео знятому одним з активістів, що захищають будівлю

Ми вже писали про садибу і про інші проблеми історичної спадщини в Києві. Захист у місті дістають лише поодинокі будівлі, з офіційним статусом пам’ятки. Але умови для здобуття статусу дуже суворі, і він присвоюється повільно. Також заборонено будувати в центральному історичному ареалі (де міститься садиба Барбана) без дозволу Міністерства культури. Воно не давало дозволу починати роботу, але забудовника це не зупинило.

photo_2022-01-21_13-48-37.jpg

київ забудова

Знак гривні
Знак гривні