Чому чоловіки стають самотнішими та що з цим робити – The Economist

Пізніше одруження, більша кількість роботи й намагання бути кращими батьками призводять до занепаду чоловічої дружби.

Про це йдеться у статті The Economist.

Чи справді самотні чоловіки доводять до сказу американських жінок? Нещодавні дослідження показують, що це правда. І що чоловіки у США і справді дедалі частіше не мають друзів.

У комедійному скетчі на Saturday Night Live молода жінка, втомлена, що її хлопець не може нікому, крім неї, відкритися – бере його за руку й веде до "парку чоловіків" (змальованого на кшталт майданчика для вигулу собак), де він сором'язливо пробує подружитись з іншими чоловіками.

Багатьох обурило порівняння чоловіків із домашніми тваринами – але скетч став вірусним. Можете подивитися його, навіть якщо не розумієте англійської, там майже все ясно:

Один із топових коментарів під відео на YouTube звучить, якщо скорочено, так: "Ми з жінкою спершу разом сміялись - а потім я просльозився"

Люди в багатих країнах працюють дедалі більше, одружуються дедалі пізніше й намагаються проводити більше часу з дітьми. Й дослідження показують, що побічним наслідком цього є зростання почуття самотності, й особливо серед чоловіків.

Крім того, дослідження університету Пенсильванії виявило прямий зв'язок між збільшенням використання соцмереж та самотністю. Що більше часу ми з френдами онлайн, то менше часу ми офлайн, у справжній дружбі.

І, можливо, найсерйознішою серед багатих країн ця проблема є у США. Велике міжнародне дослідження виявило, що люди в більш індивідуалістичних країнах (а США, за багатьма оцінками, має тут найвищі показники) повідомляють про більшу самотність.

Також у США – один із найвищих рівнів розлучень. Ймовірно, це пов'язано.

Крім того, американці частіше переїжджають родинами, втрачаючи соціальні зв'язки поза сім'єю.

Свіже дослідження, опубліковане в 2021 році Survey Centre on American Life, виявило, що за останні три десятиліття у США значно занепали "групи друзів", і знову ж, особливо серед чоловічої статі. Так, якщо в 1990 році 55% американських чоловіків повідомили дослідникам, що мають принаймні шістьох особистих друзів, то нині таких лише 27%. При цьому 15% чоловіків не мають жодного друга – це вп'ятеро вищий показник, ніж у 1990 році.

Ті, хто вивчають проблему, вважають, що причиною також є американська версія "чоловічності" (маскулінності). Американські хлопчики з дитинства навчаються (від батьків і ще більше від однолітків, peers), що "успішний чоловік" має певні якості, як-от стриманість, незалежність і змагальний характер – за рахунок інших людей.

Чоловіча дружба, коли вона є, в американській версії має бути стоїчною й без зовнішніх виявів прив'язаності, з єхидними коментарями та кпинами (snide comments and ribbing). Це обмежує, наприклад, теми, на які можна говорити, а також глибину розмов (приміром, не можна скаржитися по-справжньому, без самоіронії). Такі дружби легше занепадають. Крім того, з приходом інтернету вони замінюються на квазіспілкування онлайн, яке не задовольняє психологічних потреб.

І це має велику ціну.

Самогубств серед молодих чоловіків більше, ніж серед молодих жінок. Психотерапевти запевняють, що це не збіг: різниця починається саме в тому віці, коли багато хлопців-підлітків відходять від тісної дружби. В дитинстві хлопчики приблизно настільки ж відкриті, як і дівчата – однак із віком підлітки "потрапляють у гендерну гамівну сорочку" й визначають свою маскулінність передусім як протилежність до фемінінності. Вже до 15 років багато хлопців заявляють, що їм не потрібні друзі, й починають переживати, що тісна дружба зробить їх "дівчаткоподібними" (girly). Цікаво, що у США ця тенденція значно більш виражена серед білих, ніж серед темношкірих хлопців.

Дослідження пов'язують самотність із погіршенням здоров'я. Самотність робить багатьох чоловіків агресивними.

Чоловіча самотність, очевидно, впливає також і на жінок.

Дві третини розлучень у США ініціюють жінки – й багато з них скаржаться не на конкретні речі, а на загальну "емоційну некомпетентність" своїх чоловіків. У цих скаргах нема нічого нового, але дедалі частіше жінки відмовляються з таким миритися.

суспільство гумор аналітика сша

Знак гривні
Знак гривні