Нідерланди готові постачати оборонну зброю в Україну

За короткий строк ставлення до постачання зброї радикально змінилося. Ще не так давно Нідерланди разом з Німеччиною блокували будь-які можливості надати Україні озброєння за процедурами закупівель НАТО.

Нідерландський уряд відкритий до військової допомоги Україні для оборони. Про це заявив міністр закордонних справ Вопке Хекстра у Палаті представників Нідерландів. Більшість у Палаті представників також не виключає постачання оборонної зброї. "Якщо буде запит через НАТО, ми схвально до цього поставимося", – сказав Хекстра. Він наголосив, що такого запиту поки немає. Раніше подібний запит було заблоковано Німеччиною за підтримки Нідерландів. «Тоді вважалося, що це потенційно може мати ефект ескалації». Але ситуація змінилася: «Контекст змінюється майже щодня», – заявив міністр.

Хекстра також припускає можливості постачання зброї, у разі якщо запит надійде безпосередньо до Нідерландів. Також не виключена участь країни у європейській навчальній місії. Також, 20 січня стало відомо, що Нідерланди відправляють літаки F-35 до Болгарії в контексті сил швидкого реагування НАТО через зростання загрози з боку Росії. Це буде перша закордонна місія для нових винищувачів, які замінять F-16.

Як стало відомо 20 січня, більшість фракцій Палати представників Нідерландів підтримує оборонну військову підтримку України. Незабаром в Україну поїдуть прем'єр-міністр Марк Рютте та міністр закордонних справ Вопке Хекстра. "Це заплановано на 1–2 лютого", – повідомив Хекстра. В уряді вважають, що вони повинні прибути туди не з порожніми руками. Сполучені Штати та Велика Британія вже постачають зброю до України. Нідерланди також допомагають Україні, але не військовим способом: тут надають допомогу пораненим українським воїнам. Уряд розглядає можливість надання додаткової двосторонньої підтримки. До того ж більшість партій у парламенті хочуть жорстких санкцій проти Росії, якщо вона вторгнеться в Україну.

допомога україна нідерланди зброя

Знак гривні
Знак гривні