Нафтогаз переводить ТЕЦ на солому. Її все одно спалюють без діла

Малий бізнес запрошують інвестувати в постачання соломи "дочці" найбільшої газовидобувної та газопостачальної компанії України.

Дочірня компанія НАК "Нафтогаз України" – "Нафтогаз Тепло", яка отримала в управління низку ТЕЦ, не збирається застосовувати у виробництві цих підприємств газ, а переводить їх на біосировину. Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявив керівник ТОВ "Нафтогаз Тепло" Віталій Михайльо, – передає Дзеркало тижня.

За словами представника Нафтогазу, компанія збирається здійснювати виробництво тепла з максимальною часткою відновлювальних джерел енергії.

"Ми зараз перебуваємо в режимі формулювання моделі партнерських відносин: є, наприклад, малий місцевий бізнес, який знатиме, що компанії для вироблення тепла та електроенергії щороку потрібна певна кількість біосировини. Нехай це буде щепа чи солома. Це ще може бути спеціально перероблене сміття", – зазначив Михайльо.

Як палять солому без діла:

Дикість. Як палять стерню в Україні

За словами керівника "Нафтогаз Тепло", це може стати взаємовигідним бізнесом як для компанії, так і для місцевих підприємців. Останні можуть інвестувати й будувати свій сталий бізнес на постачанні соломи та іншої біосировини "дочці" найбільшої газовидобувної та газопостачальної компанії України (до складу Нафтогазу входить Укргазвидобування, яке здійснює видобуток основних обсягів українського газу, – ред.).

За словами Михайльо, отримані в управління ТЕЦ почнуть переводити на відновлювальні джерела енергії приблизно в кінці квітня поточного року.

"Ми нічого не вигадуватимемо. Зараз вивчаємо кращі європейські практики. Особливо Данію, яка є лідером у ВДЕ: приблизно 70% теплової енергії вони отримують з ВДЕ та біомаси. Приклад модернізації міста Орхус, другого найбільшого міста Данії. Громада мала станцію на вугіллі, й за вісім років вона стала зовсім іншою: отримала генерацію за допомогою теплового насоса, вітрогенерацію та генерацію зі спалювання біомаси. А найголовніше – тариф для споживача не зріс", – зазначив Михайльо.

Нагадаємо, із листопада 2019 року Нафтогаз отримав в управління від АРМА (Агентство з розшуку активів) Новояворівську та Новороздільську ТЕЦ і ТКЕ (Львівська область).

Крім того, Кабмін передав Нафтогазу пакети акцій, що належать державі в Криворізькій ТЕЦ, Одеській ТЕЦ, Дніпровській ТЕЦ, Миколаївській ТЕЦ та Херсонській ТЕЦ. Нафтогаз також отримав майновий комплекс ДП "Сєвєродонецька ТЕЦ".

Останні Нафтогаз розраховує отримати у власність. Відомо, що Кабмін доручив Фонду державного майна припинити процес приватизації Миколаївської ТЕЦ і вилучити з переліку об'єктів великої приватизації інші передані Нафтогазу теплоелектроцентралі.

Як відомо, три кілограми соломи своїми теплотворними якостями еквівалентні кубометру газу.

Вважається, що на тонну зібраного зерна припадає приблизно тонна соломи. Щороку в Україні, залежно від погодних умов і врожаю, виробляється від 45 до 70 млн т соломи. Здебільшого її або заорюють у землю, або, попри заборону та штрафи, спалюють безпосередньо в полі, знищуючи гумус.

енергетика Нафтогаз аграрії

Знак гривні
Знак гривні