За 30 років нашої державності ми маємо найпотужніші збройні сили за всю історію

Про це в ефірі Українського радіо розповів головний консультант Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков.

Фото з Euromaidan Press
Фото з Euromaidan Press

"Ми не просимо зараз важкої техніки, зокрема серйозних ракетних систем. Ми просимо прості базові речі, які при масовості можна швидко інтегрувати й застосувати, щоб збити першу хвилю, завдати удару по критичних точках і нав’язати війну на виснаження, і саме протитанкові засоби — це дуже і дуже важливо.

За 30 років нашої державності ми маємо найпотужніші збройні сили за всю історію. Це найбільш треновані, підготовлені та боєготові сили. Ті всі розповіді про те, Росія може обмежитись безконтактною війною, завданням ударів з повітря та ракетних ударів — це все, як показує історія, не є правдою. Якщо ти хочеш нав'язувати свою волю, ти маєш вводити свої сили. Якщо ти вводиш свої наземні сили, ти створюєш можливість для слабшої сторони завдавати втрат та жертв. І йдеться не лише про ті сили, які діятимуть на передній лінії фронту, які будуть абсолютно вразливі до протитанкового озброєння, яке ми закупляли самі і яке нам передають наші партнери, яке б ми хотіли більше бачити не лише з боку Великої Британії, а й з боку Сполучених Штатів Америки. Будь-яка серйозна загальновійськова фронтова операція вимагає серйозної та дуже складної логістики. Логістика — це набагато легша ціль, ніж лінійні з'єднання. Без логістики всі ці батальйонно-тактичні групи перетворюються на груду металу.

Тобто Україна за правильної тактики має всі можливості для того, щоб завдати непоправного рівня втрат, який би зупинив росіяни та змусив відмовитися від планів, які в них є, попри те, що за кількістю засобів і за якістю певних сегментів росіяни мають перевагу. Але на будь-яку глибоку технологічну операцію ми виставимо свою народну глибоку операцію, зокрема, розвиваючи рух опору, застосовуючи сили спеціальних операцій, діючи на флангах та в тилу. І якщо ті 175 тисяч зайдуть в Україну, то вони самі почуватимуться оточеними. Тому ми маємо і сили, і засоби для того, щоб зупинити цю навалу, якщо російським керівництвом буде прийнято це найдурніше рішення почати війну проти українського народу", — зазначив Бєлєсков.

україна армія

Знак гривні
Знак гривні