Росія майже повністю завершила нарощування військ на українських кордонах

Не зовсім зрозуміло, чому не видно жодних ознак мобілізації резервістів в Україні.

Карта: CSIS (транслітерація географічних назв – на їхній совісті)
Карта: CSIS (транслітерація географічних назв – на їхній совісті)

Україна застерігає, що Росія "майже завершила" нарощування сил, які може бути використано для нападу на Україну, що посилює можливість вторгнення Путіна в будь-який час.

Про це йдеться у статті CNN.

За останніми розвідданими Міноборони, Росія має в регіоні понад 127 тисяч військових. 106 тисяч із них – наземні сили потенційного загарбника, решта – морські та авіаційні сили.

Україна вважає, що Росія водночас "намагається розколоти та послабити Європейський Союз і НАТО", – пише CNN.

Дії Росії також "спрямовано на обмеження можливостей Сполучених Штатів гарантувати безпеку на Європейському континенті".

РФ може використати три раунди дипломатичних переговорів, що вже минули між Росією та Заходом як привід заявити, що дипломатія тут не працює.

За даними української розвідки, Росія переміщує війська з центральних та східних регіонів на західний кордон "на постійній основі".

Крім того, Росія підтримує понад 35 тисяч бойовиків та має близько 3 тисяч власних кадрових військових на вже окупованій українській території Донбасу.

Інтенсифікувалися також шпигунські акти проти України: біля кордону розташовано додаткові радіо та супутникові одиниці. Вздовж кордону проводиться втричі більше розвідувальних польотів.

На кордоні також з'явилися додаткові системи типу "Іскандер", які здатні "знищувати життєво важливі об'єкти" в Україні в разі початку вторгнення. Станом на середину січня поблизу українських кордонів перебували 36 "Іскандерів", ракети яких здатні завдавати ударів на відстані 500–700 км.

Нова лінія фронту – Білорусь

Нова потенційна лінія фронту виникла вздовж українського кордону з Білоруссю після того, як самопроголошений правитель цієї країни в обмін на підтримку Кремля перетворив свою країну на повного сателіта, втративши маневр для самостійної гри.

Відтепер територію Білорусі слід розглядати як повноцінний театр операцій Росії, який Кремль може використати на свій розсуд для розширення агресії проти України.

Державний департамент США підкреслює ту саму оцінку, наголосивши у вівторок, що збільшення російської присутності в Білорусі збільшило також її можливості нападу вздовж українського кордону.

Росія "по-хижацьки користується вразливістю Лукашенка", – заявив представник Держдепу.

Росія може розмістити власні війська в Білорусі, прикриваючись спільними військовими навчаннями, щоб потенційно атакувати Україну з півночі, – вважає Держдеп США.

Путін є "опортуністом: ми бачимо небезпечні ознаки того, що динаміка всередині Білорусі надає можливості Росії по-хижацьки користуватися вразливістю, яку накликав на себе Лукашенко", – сказав CNN співрозмовник у Держдепі.

За оцінками США, вторгнення Росії в Україну потенційно можливе в будь-який момент упродовж січня-лютого 2022 року.

"Об'єднані проти Путіна"?

Петро Порошенко заявив CNN, що "цілий світ має об'єднатися проти Путіна", а Україні слід дозволити вступити до НАТО.

Мільярдер був президентом України з 2014 по 2019 рік, прийшовши до влади невдовзі після російського вторгнення й анексії Криму. Проте у 2019 його переміг нинішній очільник держави Володимир Зеленський.

56-літній Порошенко закликав також до збільшення міжнародних санкцій проти Росії. "Нам треба зробити Росію слабшою... Нам треба зробити Україну сильнішою. Ми повинні щодня отримувати нову ефективну оборонну летальну зброю", – сказав у розмові з CNN Порошенко.

На його думку, "ніхто, в тому числі Путін, не знає", чи станеться російське вторгнення: багато залежатиме від введення санкцій. Називаючи потенційне вторгнення "божевільним рішенням", він сказав, що міжнародна спільнота повинна "значно збільшити ціну, яку заплатить Путін" у разі, якщо російські сили перетнуть український кордон.

У відповідь на запитання, чи не пов'язано те, що Україна не стала членом НАТО, з повсюдною корупцією – Порошенко звинуватив свого наступника Зеленського у "відкаті" антикорупційних реформ.

Сам Порошенко повернувся до Києва, щоб постати перед звинуваченнями у зраді, пов'язаними з нелегальною торгівлею вугіллям з сепаратистами й таким чином їх фінансуванням у 2014–15 роках, за президентства Порошенка.

Коли CNN наполягло на відповіді щодо цих звинувачень, Порошенко заявив, що вони "політично мотивовані", а обвинувачення має "нуль доказів".

За даними Ройтерс, критики кажуть, що його повернення в Україну стало невчасним відволіканням під час політичної кризи, пов'язаної з Росією.

Оригінал англійською

вторгнення росія ескалація аналітика інозмі загроза

Знак гривні
Знак гривні