Росія продовжує підготовку до нового нападу. Дайджест подій

Головні новини про все, що пов'язано із загостренням конфлікту, станом на 18 січня.

Росія: 17 січня РФ почала перекидати під приводом навчань війська, у тому числі ракетні системи залпового вогню, на територію Білорусі, зокрема до північного кордону України. Це дає можливості завдати удару по Україні ще з одного напрямку, як і прогнозувалося. Частина з цих військ прибуває залізницею аж зі Східного військового округу (Далекий Схід Росії).

Російські десантні човни Північного флоту вийшли з Балтійського моря і рушили у невідомому напрямку. За їхнім переміщенням будуть уважно спостерігати: у випадку якщо вони рухаються у Чорне море, можливості для десанту на узбережжя України для Росії подвояться. Орієнтовний час прибуття – 10–14 днів.

За оцінкою Конрада Музики, одного із військових аналітиків, що стежить за ситуацією, поточна кількість російських БТГр на кордонах України становить 54. Додаткові війська з Далекого Сходу (які в такій кількості останній раз перекидалися, здається, лише під час "битви за Москву"), за його підрахунками, можуть додати ще 10 БТГр. З початку перекидання у жовтні кількість військ зросла таким чином з 24 до 64 БТГр (зростання у 2,5 раза). І це ще не остаточне збільшення військ. За його оцінкою, настільки великі зусилля Росії з перекидання та перехід від оборонної до атакуючої конфігурації говорить, що тренд є негативним, і свідчить про те, що РФ готується до масштабного нападу.

Єдина "добра" новина у тому, що нові БТГр на кордонах України поки що мають у своєму складі лише всю необхідну техніку, але мінімальну кількість вояків, і для повноцінного розгортання потрібно більше особового складу. Однак кількість людей можна додати протягом тижня, і це буде головною ознакою того, що операція РФ стартувала.

За повідомленням NYT, Росія готується евакуювати своїх дипломатів з України.

Німеччина: під час візиту до Києва міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок категорично відмовила у можливості постачання зброї для України, аргументуючи "історичними" правилами поведінки цієї країни щодо постачання зброї (Німеччина насправді масово постачає зброю навіть у країни із не дуже хорошою історією дотримання прав людини – ред.). У цей же день німецьке економічне видання заявило, що начебто є домовленості Європи з США не відключати Росію від банківської системи SWIFT у разі нападу на Україну, через можливу шкоду для економіки країн ЄС. Пізніше представники уряду США спростували цю інформацію. Фактично весь позитив цього візиту до Києва був лише у тому, що він стався перед її візитом до Росії.

Британія: 17 січня Британія двома рейсами військових транспортників C-17 доставила у Київ NLAW – легку протитанкову зброю, більш сучасний аналог Javelin. Разом із США, Туреччиною, Канадою, Литвою та Естонією, Британія є однією з країн, що постачає надзвичайно важливу зараз летальну зброю для України. Станом на 11:00 18 січня відбувається ще один аналогічний рейс транспортного літака.

Україна: група сенаторів США зустрічалися 17 січня із президентом Зеленським і підтвердили постачання таких необхідних для нашої ППО мобільних систем Stinger.

17 січня почалося засідання суду, що вибирає запобіжний захід для 5-го президента України Петра Порошенка у справі про "держзраду". Рішення суду буде 19 січня, а час, коли триває судове переслідування, що має всі ознаки політичного процесу, ініційованого особисто Зеленським, важко було обрати більш невдало: відсутність внутрішньої єдності може сильно зашкодити спротиву російській агресії.

росія україна війна підготовка

Знак гривні
Знак гривні