Поки судили Порошенка, Коломойському скасували податкові штрафи

Попри те, що в 2021 році Ігор Коломойський потрапив під санкції США, рік для бізнесмена був не такий вже й невдалий, якщо дивитися на результати крізь призму України.

Окружний адміністративний суд (ОАСК) скасував податкові штрафи на суму 394 млн грн компанії “Укрнафта”, частка якої належить Ігорю Коломойському. Відповідне рішення оприлюднене в Єдиному реєстрі судових рішень, – передає Дзеркало тижня.

"Позовні вимоги задовольнити. Визнати протиправними та скасувати податкові повідомлення-рішення Офісу великих платників податків Державної податкової служби України від 5 травня 2020 року", – йдеться рішенні.

Як випливає з матеріалів справи, судом були скасовані два податкові сповіщення-рішення. Перше — це штраф за несвоєчасну сплату зобов’язань по ПДВ на суму 389,6 млн гривень. За це порушення “Укрнафта” мала сплатити 38,96 млн гривень (10% від суми зобов’язань по ПДВ).

Друге стосувалось несвоєчасної сплати “Укрнафтою” зобов’язань по ПДВ на суму 1,776 млрд гривень. Уже за це порушення компанія мала виплатити 355,2 млн гривень штрафу. Загальна сума штрафів по двох порушеннях становила 394,16 млн гривень.

Окружний адмінсуд м. Києва погодився з аргументами "Укрнафти”, яка заявила про те, що в період проведення розрахунку згідно з податковими зобов’язаннями у них не було податкового боргу. А тому податківці не мали приводів зараховувати виплачені кошти шляхом погашення податкової заборгованості минулого періоду, відповідно до черговості виникнення даної заборгованості.

Нагадаємо, менш ніж за місяць до ухвалення даного рішення – у листопаді 2021 року – Шостий апеляційний адмінсуд відхилив скаргу Антимонопольного комітету України на рішення Окружного адмінсуду Києва у справі "Укрнафти". У цій справі Антимонопольний комітет визнав дії компаній групи "Приват" Ігоря Коломойського (так звана справа "змови АЗС", – ред.) антиконкурентними узгодженими діями й наклав на них штраф – 4,7 млрд грн.

У цьому ж листопаді суд скасував вимогу ДПС до "Укрнафти" доплатити податки на 4,3 млрд грн.

Наприкінці вересня 2021 року Окружний адмінсуд м. Києва задовольнив позов "Укрнафти" до Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків і зобов'язав податківців повернути надміру сплачені кошти з податку на прибуток за 2020 рік у розмірі 3,27 млрд грн.

У червні 2021 року Окружний адмінсуд м. Києва частково задовольнив позов "Укрнафти" до Державної податкової служби й Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків та скасував податкові повідомлення-рішення від 16 серпня 2019 року на 260 млн грн.

У квітні 2021 року Верховний Суд вирішив залишити без змін ухвалу Госпсуду м. Києва від 20 жовтня 2020 року та постанову Північного апеляційного госпсуду від 25 січня 2021 року, якими було залишено без розгляду позов заступника генпрокурора (був поданий в інтересах Кабміну) до “Укрнафти” про стягнення пені за несвоєчасно сплачені дивіденди в розмірі 1,5 млрд грн у 2011–2013 роках.

Як відомо, у березні 2021 року США звинуватили олігарха Коломойського в корупції та запровадили санкції.

Власниками компанії "Укрнафта" в особі держава Україна є "Нафтогаз України" (50%+1 акція). Близько 42% акцій контролюються Ігорем Коломойським та його партнерами.

олігарх корупція суд коломойський кримінал податки

Знак гривні
Знак гривні