Економічних санкцій проти Росії після її нападу буде замало, щоб її зупинити – Financial Times

У статті, яка ґрунтовно розглядає поточну підготовку Росії до нового наступу, видання доходить невтішного висновку: спроби відлякати Росію економічними санкціями, найпевніше, не спрацюють.

Замість того, щоб дестабілізувати Росію, західні санкції, ухвалені після 2014 року, спонукали Москву слідувати консервативній макроекономічній політиці та перетворили країну на «фінансову фортецю».

Епідемія коронавірусу продемонструвала, що Росія виробила стійкість до зовнішньоекономічних шоків. Золотовалютні запаси Росії «на випадок війни» зросли на 70 % з кінця 2015 року (зараз вони становлять $620 млрд). А запаси «Фонду національного добробуту», куди російський уряд спрямовує надприбутки від продажу нафти й газу, сягають $190 млрд. 

Росія утримує невеликий державний борг (приблизно 20% від ВВП), що значно менше, ніж медіанне значення у 54 % серед схожих країн. А більшість власників боргових паперів — місцеві інвестори. Російські приватні компанії теж зменшили свої борги майже вдвічі у порівнянні з 2015 роком.

Накласти санкції на основні галузі російської промисловості також буде непросто. Європа купує 40 % природного газу та чверть нафти в Росії. Російські компанії — найбільші постачальники титану для компанії Boeing’s. І санкції проти них можуть невдовзі зняти, щоб захистити американську промисловість. Як це вже було з виробниками алюмінію.

Повний текст статті

росія санкції

Знак гривні
Знак гривні