Хакери завдали сьогодні нищівного удару по мріях про "електронну державу"

Не виключено, що сьогодні Росія почала активну кібервійну в рамках можливого нового нападу. Хакери змінили перші сторінки 16 провідних урядових сайтів і зробили написи в тому числі польською мовою. Останнє може бути прикриттям, щоб заплутати сліди.

У ніч з 13 на 14 січня були змінені перші сторінки низки (~16) урядових сайтів України, на яких було розміщено образи й погрози громадянам нашої країни. На інші сайти була здійснена DDOS-атака. Постраждали сайти Кабміну, МЗС, ДСНС, Міносвіти, Мінмолодьспорту, Міненерго, Мінагрополітики, Мінветеранів, Мінзахисту довкілля та Держказначейства.

Улюблена іграшка президента Зеленського, портал "Дія" також не працював (проте робота через мобільний застосунок залишалася доступною).

Фахівці припускають, що злам першої сторінки відбувся через те що вчасно не було встановлено оновлення для системи підтримки сайтів (octoberCMS), що є однаковою для всіх зламаних сторінок.Оновлення вийшло ще на початку вересня. Це найбазовіший захід, однак навіть його дуже важко зробити вчасно в умовах того рівня кіберзахисту, що зараз присутній навіть у найбільш критичних державних установах.

Якщо відбулася лише заміна перших сторінок, то судячи з опису цієї "дірки" у системі підтримки сайтів, наслідки є доволі обмеженими. Однак, найпевніше, атаки буде продовжено в інших місцях.

Оновлено: урядові експерти вважають що за атакою хакерів стоїть Росія. Враховуючи масштаб і ресурси противника у цій сфері, протистояти їм можна лише системно, маючи робочу стратегію і бюджет, у тому числі для підвищення рівня фахівців у державних органах.


Від редакції: Вибори онлайн? Просто забудьте про них у наших умовах, коли нам протистоїть дуже серйозний противник що вже здійснив декілька атак на критичну інфраструктуру. Захищені, чесні та анонімні онлайн вибори неможливі надзвичайно складно провести навіть у країнах, де рівень кіберзахисту і відповідальність чиновників за зловмисні або непрофесійні дії в десятки разів вище ніж у нас. Цей випадок ще раз підтвердив: просувати онлайн-вибори в наших умовах – це дуже, дуже небезпечна маячня.

росія кібервійна кібербезпека

Знак гривні
Знак гривні