Практикантка ЗМІ вигадала новину. Більше практикантів не беруть

«Я чесно хотіла взяти коментар, але не додзвонилась. Тому викручувалась, як могла».

Львівське онлайн-видання Zaxid.net мусило видалити новину про туризм у Львові у 2021 році, коли виявилося, що коментар представниці міської ради в тексті — вигаданий, а факти неправдиві. Після цього редакція припинила співпрацю з практиканткою, яка написала цю новину, та надалі не має наміру брати студентів на стажування, – пише Детектор медіа.

Як розповіла «Детектору медіа» журналістка Zaxid.net Катерина Родак, студентка другого курсу факультету журналістики львівського вишу, яку редакція взяла на практику, спершу запропонувала власні теми для матеріалів. Ці теми не підійшли, тож Катерина дала практикантці завдання — зробити новину про туризм у Львові у 2021 році.   

«Я написала покрокову інструкцію: кому подзвонити, які запитання ставити. Дала контакти, — розповідає Катерина. — Наступного дня практикантка скинула мені матеріал. У ньому не було нічого підозрілого: багато цифр, фактів, важлива інформація — все на основі розмови з працівницею міської ради. Ми кілька разів переписували новину і зрештою опублікували».

За кілька годин до редакції зателефонували з міської ради. Виявилося, що цифри й факти в новині неправдиві, а людина, на яку посилалася авторка, не давала їй коментарів.

«Я запитала в практикантки, що сталося, — розповідає Катерина Родак. — Вона відповіла: “Я чесно хотіла взяти коментар, але не додзвонилась. Тому викручувалась, як могла”. Виявилось, що вона поґуґлила схожі за темою новини, взяла одну з них за шаблон, додумала інформацію та вклала її у цитати посадовиці, яка, на її думку, теоретично щось таке справді могла сказати».

Редакція перепросила міську раду за непорозуміння, видалила матеріал, який на цей час був на сайті близько години, та припинив співпрацю з практиканткою.

За словами заступника головного редактора Zaxid.net Ярослава Іваночка, видання й раніше не брало, а відтепер точно не братиме студентів на практику. «Кілька років тому ми ще брали практикантів, вважаючи своїм обов’язком навчати майбутніх журналістів і, можливо, готувати для себе кадри, — коментує він. — Але з кожним роком рівень практикантів падав. Я не маю завищених очікувань, що студенти першого чи другого курсу будуть ідеально виконувати завдання, фонтанувати ідеями і просто з практики потраплять на роботу. Я вимагаю мінімального: розуміння засад нашої роботи, здобування інформації, логічного викладу цієї інформації, грамотності».  Оскільки студентам бракувало цих якостей, редакція відмовилась брати їх на стажування, й після інциденту з вигаданою новиною повернеться до цієї політики. 

На думку Ярослава Іваночка, більшість практикантів ставляться до стажування як до формальності — «треба зробити, бо на факультеті вимагають». Тож витрачати час працівників редакції на керування практикою студентів немає сенсу. «Для навчання журналістів є факультети, є багато приватних курсів — це їхня робота, — каже він. — Я не знаю, чи сьогодні на факультетах журналістики пояснюють базові речі про роботу журналістів. Якщо ні, то в історії з практиканткою, яка вигадала новину, винні також викладачі».

змі курйоз

Знак гривні
Знак гривні