Забудовник і НАН знесли гуртожиток у Києві, мешканці лишилися бездомними

О девʼятій ранку гуртожиток за адресою Метрологічна, 1, почали зносити. Мешканців буквально випихали з помешкання, не дозволивши зібрати ані речі, ані гроші, ані документи. Невідомі вибивали вікна та силою викидали з помешкання людей, які не хотіли покидати свій дім.

Про це йдеться у статті Лівого берега.

Будівля за адресою Метрологічна, 1, належить Національній академії наук України. Люди проживали в цьому гуртожитку понад 20 років. З одного боку, екскаватор уже перетворив будівлю в руїни, з іншого — під вікнами досі натягнуті мотузки з випраною білизною.

У 2016 році КП «Київжитлоексплуатація» визнало гуртожиток аварійним. Мешканці розповідають, що їх мали б переселити в нові квартири, але фактично запропонували або ліжко-місця, або гуртожитки в Київській області. Люди не захотіли переїжджати на таких умовах.

Забудовник «КСМ-груп» — це саме той забудовник, сертифікати на квартири від якого президент України Володимир Зеленський вручив постраждалим від вибуху будинку на Позняках. У 2019 році частину земель довкола Метрологічної, 1, НАНУ передала під забудову ТОВ «Інтербуд-ТМ», яке входить у групу «КСМ-груп». Зокрема, ділянки на Метрологічній, 7, на Академіка Заболотного, 32, і горіхову плантацію на Академіка Лєбєдєва, яку забудовник знищив у грудні 2021 року. Будівлю на Метрологічній, 1, неодноразово також хотіли знищити — вибивали вікна, намагалися підпалити.

Те, що забудовник почне знесення гуртожитку саме сьогодні, мешканці не знали. Зелений паркан виріс буквально за годину.

61dded413f76c.jpeg

Детально в репортажі

НАНУ будівництво київ скандал

Знак гривні
Знак гривні