Що зараз у Казахстані? Огляд директора Інституту близькосхідних досліджень

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв анонсував вивід військ ОДКБ через 10 днів і приїхав до Алмати.

У країні тривають затримання, арешти, загальна кількість затриманих перевалила за 10 тис. Досі немає точних або бодай приблизних даних про кількість загиблих.

Оприлюднені раніше дані – 164 вбитих, найімовірніше, дуже занижені.

Що чекає на Казахстан далі? Яка буде політика Кремля в Центральній Азії з огляду на події, що сталися? Як події в Казахстані вплинуть на пострадянський простір?

Московитські експерти бідкаються, що казахстанська опозиція категорично проти перебування в країні окупаційних військ. Навіть розсилають смс: "Не виходьте на вулицю. Російські десантники вас зґвалтують".

Можливо, до останнього таки варто прислухатися.

Новий уряд Казахстану прийняв присягу, і міністри доповіли про "планов громадьє". Як водиться, запевняли, що будуть чесно працювати в інтересах народу. Зібрався Мажиліс. Засідання було коротким, про події, що сталися, ніхто не згадував. Депутати читали свої промови з папірців. Журналісти начебто розшукали Даригу Назарбаєву, точніше її слід. Пресслужба доньки Нурсултана Назарбаєва каже, що вона вдома, хвора на ковід, який протікає із середньою тяжкістю. Звісно, підтвердити це з інших джерел неможливо.

США вітають заяву Токаєва про вивід військ ОДКБ. Тепер залишилося лише їх вивести:

Логіка серійного маніяка: "Если руководство Казахстана не «сможет гарантировать» дальнейший процесс интеграции и «верность евразийской линии», то ситуация обострится. Судьба территориальной целостности Казахстана «окажется под вопросом». Конечно, не Россия за этим стоит. Россия является как раз жертвой этой агрессии", – головний сучасний апологет євразійства Алєксандр Дугін.

На відміну від Токаєва, який пообіцяв депутатам вивід окупаційних військ впродовж 10 днів, міністр оборони Московії Шойгу стверджує, що війська ОДКБ завершать свою місію лише після повної стабілізації ситуації в країні. Критеріїв повної стабілізації ситуації, звісно, немає. Трохи пізніше Пєсков пом'якшив твердження Шойгу, заявивши, що це прерогатива Казахстану. Судячи з усього, навколо цього питання триває нежартлива колотнеча.

Детальніше в телеграм-каналі Ігоря Семиволоса

казахстан окупація репресії росія

Знак гривні
Знак гривні