Казахстаном не наїлася: Московія переміщує гелікоптери до українського кордону

Ударні та транспортні гелікоптери, а також штурмові винищувачі були б важливою перевагою Росії, якби Путін вирішив вторгнутися в Україну, пише The New York Times.

Останніми тижнями кількість російських військ на кордоні з Україною залишалася стабільною, попри прогнози американської розвідки про зростання, але американські чиновники кажуть, що президент Росії Володимир Путін почав вживати заходів для переміщення військових гелікоптерів, а це може означати, що планування нападу триває, пише The New York Times.

Американські офіційні особи очікували, що додаткові російські війська прибудуть до українського кордону в грудні й на початку січня і збільшать загальне число до 175 тисяч.

Додається ударна авіація

Поки пересування військ сповільнилося, біля кордону все ще перебуває 100 тисяч військовослужбовців, і тепер росіяни розмістили там додаткові штурмовики, заявили американські чиновники.

Ударні й транспортні гелікоптери, а також штурмові винищувачі були б важливою перевагою Росії, якби Путін вирішив вторгнутися в Україну, пише The New York Times із посиланням на неназваних чиновників з адміністрації США.

Офіційні особи США кажуть, що вікно для російського вторгнення обмежене, це продиктовано температурою: холодна погода з морозом дозволила б легко пересуватися важким транспортним засобам й обладнанню. Як пише видання з посиланням на чиновників з адміністрації США, відносно м’яка зима уповільнила замерзання землі, і Путін може бути змушений відкласти наземний наступ принаймні до лютого.

За словами американського чиновника, щоб краще зрозуміти ситуацію, адміністрація Байдена залучила метеорологів, щоб вони більш уважно розглянули погодні умови в Україні в найближчі тижні.

На цей тиждень запланована низка переговорів із Росією щодо ситуації довкола України. Зокрема, 10 січня відбулися переговори делегацій США і Росії. На 12 січня в Брюсселі заплановані переговори Росія – НАТО. 13 січня у Відні відбудуться окремі багатосторонні переговори в межах Організації зі співробітництва та безпеки в Європі (ОБСЄ).

Сполучені Штати сподіваються, що Росія обере шлях дипломатії, і протягом цього тижня вона матиме шанс це зробити, заявила речниця Білого дому Джен Псакі, коментуючи переговори між Вашингтоном та Москвою у Женеві 10 січня.

Переговори пройшли на тлі вимог президента Росії Володимира Путіна гарантій, що НАТО не дозволить Києву долучитися до Альянсу, і нарощування російських сил поблизу України.

«Стінгери» можуть переломити ситуацію

Саме ракетний комплекс «Стінгер» вважають таким, що переломив хід радянської військової операції в Афганістані 1979–1989 років і призвів до поразки радянських військ.

de050000-0aff-0242-0b50-08d9c7cb1cd4_w1023_r1_s.webp

Американські морські піхотинці запускають ракету з комплексу «Стінгер» FIM-92 під час навчань у штаті Північна Кароліна

Тему надання Україні переносних ракетних комплексів «Стінгер» порушували днями в уряді Сполучених Штатів. Про це напередодні заявили у Держдепартаменті США у відповідь на запитання ЗМІ.

Водночас чиновники зовнішньополітичного відомства Сполучених Штатів не стали відповідати на конкретні питання щодо можливих механізмів їх постачання до України.

Раніше американський канал NBC, посилаючись на колишніх та чинних чиновників адміністрації США, повідомив, що США працюють з іншими членами НАТО над організацією постачання переносних протиповітряних ракет «Стінгер», які попросила Україна.

США в рамках військової допомоги поставили протягом останніх кількох років Україні переносні протитанкові ракетні комплекси «Джавелін».

Раніше в США обговорювали прохання України про постачання протиракетних комплексів Patriot.

Від листопада місяця Росія скупчила понад 100 тисяч вояків та військову техніку поблизу кордонів України.

За матеріалами Радіо Свобода, тут і тут

агресія авіація росія ескалація путін зброя

Знак гривні
Знак гривні