Арешт Німеччиною героя війни проти Росії знову ставить під сумнів німецьку відданість протистоянню російській агресії

Німеччина знову викликає на Заході сумніви щодо своєї відданості протистоянню російській агресії. Останнім дзвінком став арешт колишнього грузинського армійського генерала.

Бригадний генерал Георгій Каландадзе в рідній Грузії був оголошений національним героєм: саме він очолював оборону проти вторгнення Росії у 2008 році.

З приходом нової влади у Грузії він був заарештований за начебто кримінальною статтею (вважається політично вмотивованою), але під натиском Заходу в лютому 2014 був відпущений. Згодом емігрував до України.

Його раптовий арешт 20 грудня 2021 року під час відвідування доньки в Берліні став наслідком публічної критики впливу Росії на нинішню владу Грузії за кілька днів до того. Тбілісі після телеінтерв'ю Канандадзе видало новий ордер через Інтерпол.

"Мені очевидно, що я опинився у списку людей, за якими полює Росія", – заявив Каландадзе в Берліні, очікуючи на суд щодо екстрадиції до Грузії.

Путін не вперше намагається схопити Каландадзе, однак інші європейські країни ігнорують пов'язані з цим запити – але не Німеччина.

І він не єдиний грузинський герой, на якого полює на європейській території Росія. Так, у серпні 2019 році на вулицях Берліна був застрелений Зелімхан Хангошвілі, який воював проти Росії у 2008 році під час її вторгнення до Грузії. Влада Німеччини офіційно підтвердила, що вбивця був агентом ФСБ.

Каландадзе заявив, що не раз подорожував до Європи після отримання українського громадянства, зокрема до Німеччини, де живе його донька. Й ніколи раніше питань не виникало. Нині ж його раптом затримали, через два дні після інтерв'ю з критикою російського впливу. "Ви можете додати два і два", – заявив Каландадзе.

Джерела вважають, що Берлін міг піти на арешт, щоб уникнути скандалу в разі, якщо ще одного грузина вб'ють у Німеччині російські агенти.

Нова міністерка закордонних справ Німеччини, Анналена Бербок з партії "Зелених", виступає за жорстку позицію проти Росії, натомість канцлер Олаф Шольц із соціал-демократичної партії є прихильником м'якшого підходу до відносин із Москвою.

На минулому тижні Шольц обрав для переговорів щодо ескалації російських військ біля українських кордонів власного радника з закордонної політики, а не міністерку закордонних справ.

Німеччина також продовжує дозволяти росіянам під санкціями ЄС, як-от Владиславу Суркову, приїжджати до Берліна. Однак затримує українського громадянина на безпідставному ордері низького рівня, який ігнорували інші країни Європи.

Скорочений переклад з Express.co.uk

грузія агресія росія україна путін німеччина скандал

Знак гривні
Знак гривні