Чому брахмани часто очолюють найбільші американські компанії й рідко – індійські

У великому бізнесі самої Індії домінують вайшії – традиційна торговельна варна.

Що спільного у високопосадовців Alphabet (Google), IBM, Tinder, Microsoft, OnlyFans, Twitter, Adobe? Усі вони мають індійське походження. Це й не дивно, враховуючи кількість талановитих індійців у західних компаніях. В останні роки саме вихідці з Індії здобули дві третини віз H-1B, які США видає висококваліфікованим працівникам.

Про це пише The Economist.

Але згадані боси мають цікаву спільну особливість: усі вони належать до найвищої варни індуїзму – брахманів. Зазвичай вона пов'язана з духовенством і наукою. Брахмани становлять лише 50 млн з 1,4 мільярда індійців. Понад те, четверо зі згаданих посадовців до того ж належать до найвищої касти брахманів, яка становить тільки 25 тисяч з 50 млн брахманів.

І це дивно, адже в самій нинішній Індії в бізнесі домінують не брахмани – вони пов'язані радше з наукою та юриспруденцією. Наприклад, усі три Нобелівські лауреати Індії з наук – це не просто брахмани, а ще менша підгрупа, тамільські брахмани.

Натомість великий бізнес – це переважно представники традиційних торгових спільнот, різних каст із варни вайшіїв. Наприклад, серед 20 топових бізнесменів Індії зі списку Forbes дванадцять – із субкасти баніїв, яка пов'язана з лихварством. При цьому члени цієї касти становлять менш ніж 1% населення Індії. Ба більше, частина з цих мільярдерів із касти баніїв належать до ще меншої пів касти чи вже радше групи – марварі, всі вони одружені між собою й походять із Раджастану.

Троє з топ-20 мільярдерів – перси-зороастрійці, ще одна малесенька меншість Індії. Наприклад, серед таких – власник того самого Serum, чию індійську "Астразенеку-Ковішілд" на початку купувала Україна.

А єдиний мусульманин у 20 найбагатших бізнесменів Індії (й найбільший філантроп у світі – це зовсім не розпіарений на заході Білл Гейтс), Азім Премджі, також походить із традиційно торговельної групи всередині ісламу, ходжів. Це індійці-раджпути, які свого часу навернулися з індуїзму в нізаритизм, нечисленний вид шиїтського ісламу, ісмаїлізму. Це теж дуже мала група населення – як в ісламі, так і в Індії.

Єдиний багатій у списку, Шив Надар, походить з офіційно "нижчої" касти надарів (прізвище в Індії часто й означає касту), однак надари вже понад сто років ідуть угору, давно відкинувши свою традиційну професію – виробництво пальмового вина (часто каста-прізвище є, власне, назвою професії).

Дослідження 2010 року виявило, що 93% членів рад директорів серед 1000 найбільших компаній Індії походять із "вищих" каст. 46% – конкретно вайшії, варна торговців. Інше дослідження, проведене у 2016 році, пройшлося базою даних 1530 компаній і виявило, що лише п'ять прізвищ (каст), і то найвищих каст – це одна десята, понад тисяча осіб із понад десятка тисяч найвищих директорів найбільших індійських компаній. Якщо прибрати різницю в написанні тих самих прізвищ (кастах) у різних штатах, то люди з лише двома прізвищами Агравал та Гупта (два найпоширеніших прізвища касти баніїв варни торговців вайшія) – це 500 людей із десяти тисяч директорів усіх найбільших індійських компаній.

Ну то чому за кордоном краще ведеться не вайшіям, а брахманам?

Один із чинників: бізнес в Індії працює через встановлені мережі зв'язків (те, що в Україні називають "кумівство").

Тому талановиті та схильні до комерції, без зв'язків – однак з доброю освітою й часто небідні – брахмани часто емігрували. Традиція доброї освіти серед брахманів допомагала їм краще складати іспити та в'їжджати до країн із найбільшими можливостями.

Крім того, в останні десятиліття брахманів виштовхувала "позитивна дискримінація" традиційно негативно дискримінованих каст. Наприклад, мама Камали Гарріс – нинішньої віцепрезидентки США – бувши тамільською брахманкою, подалася на стипендію у США, бо в Індії в коледжах існували квоти для вступу студентів із дискримінованих каст. Матір Камали Гарріс у результаті стала докторкою з медицини та дослідницею раку в Сполучених Штатах.

Водночас Індія експортувала до США не лише талант, а й найгірші аспекти кастовості.

Наприклад, у Каліфорнії в останні півтора року триває позов співробітника-даліта (даліти, відоміші у нас під іменем паріїв, – представники найнижчої, поза варнами, верстви населення Індії). Цей даліт, який працює в Кремнієвій долині, вимагає компенсації через постійне упослідження з боку свого начальства, яке належить до найвищих каст. І це люди, які давно, часто не в першому поколінні, живуть у США.

індія бізнес сша культура

Знак гривні
Знак гривні