Ідея Зеленського про подвійне громадянство може призвести до проблем в оборонній та безпековій сфері. Ось чому

Голова правління громадської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська вважає ризиковими ідеї президента Володимира Зеленського про множинне громадянство.

Таку думку вона висловила в інтерв’ю Цензор.

"По-перше, президент в частині подвійного громадянства намагається сподобатись західній діаспорі. Сама ідея не є поганою, але реалізація може бути небезпечною. Бо крім громадян країни-агресора, всі інші мають право на подвійне громадянство, ми забуваємо, що країна-агресор має своїх партнерів, і вони навіть мають західні паспорти. Тому що пропагандою в Чехії, Великій Британії, Нідерландах займаються часто їхні громадяни, але за кошти росіян. Також є громадяни на пострадянських територіях, які формально навіть входять до ОДКБ", – нагадала експертка.

"Тому я не вітаю ідею подвійного громадянства без відповіді на питання, як не лише за формальних обставин уникнути проблем в оборонній та безпековій сфері після широкої практики видачі паспортів", – зазначила Айвазовська.

Вона також переконана, що громадяни мають бути пов’язані з державою і місцевим самоврядуванням, де вони проживають, щоб бути обраними.

"Тобто вони мають у ній проживати. Інакше логіка цензів повністю нівелюється, і тоді треба змінювати ценз щодо участі у виборах у ролі кандидатів тощо. Це дуже складно і, як на мене, дуже ризиковано, бо вписавши норму про подвійне громадянство, крім країни-агресора, ми забуваємо, що така країна може бути не одна. І навіть, якщо вона здійснює свою агресію в інший спосіб – дипломатичний, політичний, економічний – утім, недружні до нас країни присутні не лише в групі ОДКБ, які публічно підтримують РФ", – застерегла Айвазовська.

агресія опініон громадянство пропаганда росія безпека

Знак гривні
Знак гривні