Доступ до відкритих супутникових даних Sentinel-1, які ми використовуємо для моніторингу російських військ, може зникнути

23 грудня в роботі одного із двох супутників Sentinel-1 виникли проблеми, які досі не вдалося вирішити (а можливо, не вдасться вирішити взагалі). Водночас у п'ятницю за невідомих причин відбувся обрив одного із двох підводних кабелів, від яких залежить нормальна робота цілої низки інших супутників, зокрема різних типів Sentinel (1, 2, 3, та 5P). Супутники моніторять стан поверхні Землі різними датчиками і викладають дані у відкритий доступ. Завдяки цим знімкам цивільні аналітики могли відслідковувати накопичення військової техніки поблизу України.

Ми поки можемо оновлювати наш проєкт із супутникового моніторингу російських військових баз, однак робимо це зараз на основі даних лише одного супутника, отже, оновлення будуть надходити рідше. Втім, зараз ми маємо в проєкті дані за 4 і 8 січня для більшості баз. Дивіться

(Не)прихована загроза: російські військові бази. Супутниковий моніторинг


За повідомленням Європейської космічної агенції, що керує супутниками Sentinel, 7 січня 2022 року стало відомо, що проблеми, які виникли торік у грудні з одним із пари супутників Sentinel-1B, значно серйозніші, ніж вважалося. Під час підготовки відновлювальних робіт з’ясувалося, що початкова аномалія стала наслідком більш серйозної проблеми, пов’язаної з блоком енергосистеми супутника Sentinel-1B. Операції, проведені за останні дні, не дали змоги поки що відновити функцію живлення, потрібну для роботи радіолокатора. Невідомо, коли саме вдасться відновити роботу супутника.

Водночас, за повідомленням компанії оператора лінії зв'язку Space Norway, яка опікується найбільш північною лінією оптичного підводного зв'язку між континентальною Норвегією та станцією Svalsat на острові Свальбард, у п'ятницю одна із двох ліній оптичного кабелю виявилася розірваною з невідомих причин. На її відновлення потрібен суттєвий час, можливо, декілька тижнів. Станція Svalsat через своє північне розташування дуже корисна для роботи з супутниками (зв'язку, контролю, передачі даних) які мають полярні орбіти, тобто пролітають над полюсами Землі (а це практично всі супутники спостереження за Землею). Зокрема, всі супутники програми Sentinel також використовують цю станцію. Існує всього лише ще одна наземна станція, подібна до Svalsat, яка дозволяє отримувати дані із супутників, TrollSat в Антарктиді (щоб мати можливість отримувати дані від супутників з низькими полярними орбітами, ці станції мають бути розташованими поруч з полюсами). Проте, TrollSat значно менш потужна станція -- лише з однією антеною, і обслуговує значно менше супутників (Sentinel туди не входять).

Поки що друга лінія зв'язку працює і забезпечує керування і зв'язок для всіх супутників, що використовують станцію Svalsat, однак тепер немає запасу міцності, і якщо буде порушена остання лінія, то робота з десятками супутників буде суттєво ускладнена. Фактично, з них неможливо буде отримувати інформацію.

Нагадаємо, Росія має на озброєнні спеціальну техніку (кораблі та мінісубмарини), які здатні працювати з підводними кабелями, у тому числі перерізати їх при потребі. (Уточнення: є щонайменш три спеціально обладнаних російських підводних човни, які можуть непомітно перерізати океанські кабелі). Більше того, рік тому оптичний кабель приблизно у тих саме водах, який обслуговував норвежську систему підводного спостереження, був перерізаний "невідомо ким". Декілька кілометрів кабелю, який відрізали, пізніше знайшли в зовсім іншому місці, у багатьох кілометрах від там де він був прокладений. Згадана мережа датчиків спостерігала за морським дном, але крім біологічних спостережень могла моніторити активність підводних апаратів.


Так виглядають антени станції Svalsat
Так виглядають антени станції Svalsat

конфлікт супутник зв'язок росія кабель

Знак гривні
Знак гривні