Що каже США, а що Кремль про розмову Байдена й Путіна щодо російської агресії

Байден наголосив, що Штати і союзники відреагують потужними "економічними та іншими заходами", якщо Путін наважиться на військову ескалацію.

Фото: Reuters
Фото: Reuters

"Президент Байден висловив глибоку стурбованість США та наших європейських союзників з приводу нарощування Росією сил довкола України та чітко дав зрозуміти, що США і союзники відреагують потужними економічними та іншими заходами у разі військової ескалації. 

Президент Байден повторно висловив підтримку суверенітету і територіальної цілісності України та закликав до деескалації і повернення до дипломатії", – йдеться в комюніке Білого дому, передає Європейська правда.

_122003924_072476137-1.jpg

Фото: Reuters

Тези Кремля

Путін заявив Джо Байдену, що НАТО нібито робить "небезпечні спроби" освоєння української території.

Це типова теза російської пропаганди, яку ми спостерігаємо останніми місяцями.

Цитата з комюніке Кремля: "Джозеф Байден, зі свого боку, акцентував нібито "загрозливий" характер пересування російських військ поблизу українських кордонів і позначив санкційні заходи, які США та їхні союзники були б готові застосувати у разі подальшої ескалації ситуації.

Володимир Путін у відповідь наголосив, що не слід перекладати відповідальність на плечі Росії, оскільки саме НАТО вживає небезпечних спроб освоєння української території та нарощує військовий потенціал біля наших рубежів. Тому Росія серйозно зацікавлена ​​в отриманні надійних, юридично зафіксованих гарантій, що виключають розширення НАТО у східному напрямку та розміщення у суміжних з Росією державах ударних наступальних систем озброєнь".

Координація США та ЄС

Президент США Джо Байден переніс заплановану телефонну розмову із главою держави Володимиром Зеленським після відеоконференції із російським колегою Володимиром Путіним, але натомість поспілкувався з лідерами європейських країн.

Байден знову поспілкувався із главами Франції, Німеччини, Італії та Британії.

Розмову із Зеленським Байден переніс на четвер, 9 грудня.

агресія ескалація україна росія сша

Знак гривні
Знак гривні