Відсьогодні карантин – жорсткіший для невакцинованих

Із 6 грудня карантинні правила стали жорсткішими в Україні: відвідувати концерти, кінопокази, спортзали, торгові центри, кав’ярні й ресторани можна лише з сертифікатом про вакцинацію проти Covid-19, довідкою про одужання або негативним тестом.

Ці правила діють і в жовтих, і в червоних зонах епідемічної небезпеки, – нагадує УП з посиланням на МОЗ і Кабмін.

У червоній зоні діє лише "зелений" сертифікат про повну вакцинацію терміном дії в рік, у жовтій зоні можна користуватися і "жовтим" сертифікатом про перше щеплення, який тепер діє 30 днів.

Довідка про одужання дійсна 105 днів. ПЛР-тест чи експрес-тест діють 72 години (три доби).

Люди, які не отримали принаймні одне щеплення проти Covid-19, не мають негативного тесту чи довідки про одужання, у жовтому рівні епідемічної небезпеки не можуть:

Робота банків, автозаправних станцій, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів у жовтому та червоному рівні не обмежується, проте обов’язковими залишаються носіння маски та дотримання дистанції 1.5 метрів. 

1.jpg

Жовтий рівень

2.jpg

Червоний рівень

Бізнес має перевіряти у відвідувачів Covid-сертифікати, зчитуючи QR-код мобільним додатком "Дія". Після зчитування QR-коду на смартфоні відображається статус Covid-сертифіката про вакцинацію: чинний /нечинний.

Без перевірки та зчитування Covid-сертифікат не вважається наданим та перевіреним. 

У випадку відсутності у відвідувачів чи співробітників необхідних документів, власник закладу може понести відповідальність за статтею "Порушення правил щодо карантину людей" Кодексу України про адміністративні правопорушення та отримати штраф від 34 тис. до 170 тис. гривень.

пандемія карантин коронавірус

Знак гривні
Знак гривні