Чи зможе Росія вторгнутися так, як показують карти Bild? Коментар експерта зі стратегії

Як відомо, популярний німецький таблоїд Bild оприлюднив карти гіпотетичного майбутнього вторгнення Росії в Україну, які мають такий загальний вигляд:

Аналітик Національного інституту стратегічних досліджень, який спеціалізується на озброєнні і військовій стратегії, Микола Бєлєсков, вважає, що така організаційно складна операція, що потребує координації між різними фронтами, наразі не під силу РФ:

Історію таки дійсно треба вчити й осмислювати, щоб з іронією ставитися до оцих всіх малюнків зі стрілочками.

Гіпотетичний наступ Московії по всьому периметру спільного кордону – це, за масштабами Другої світової війни, міжфронтова операція (multi-front operation), яка може зрівнятися хіба що з операцією Багратіон (червень-серпень 1944 року). Там якраз було задіяно 4 фронти.

Для таких операцій треба дві речі: досвід і ресурси.

Досвід. Як бачите, на масштабні міжфронтові операції РСЧА вийшла лише в 1944 році. Увесь сучасний досвід ЗС Московії такого рівня знань і навичок не дає.

Обмежені інтервенції в Ічкерію, Сакартвело, Крим, Донбас, Сирію – це зовсім не те. Йдеться про синхронізацію і масштабування дій значних сил. І автоматизовані системи управління брак досвіду не компенсують ніколи.

Як і далеко не те щорічні стратегічні командно-штабні навчання (СКШН), де власне і малюють в штабах армій відповідні стрілочки. СКШН – це все одно доволі тепличні умови проти того, що буде в реальному житті, та і масштаби теж не ті.

Ресурси. Можете прочитати в історії, скільки ресурсів треба було для таких міжфронтових операцій: мільйони солдат, десятки тисяч артилерії, тисячі одиниць танків і авіації.

А тут йдеться про лише 175 тисяч бойового складу солдат. Так, вогнева могутність/точність вогню/мобільність сил виросла за цей час, що компенсує зменшення армій. Але 175 тисяч солдатів – це крапля в морі на ті території, на які вони типу замахнулися (Лівий берег, Південь). І що далі сили Московії будуть заходити вглиб, то більше виникатиме питання, хто у кого буде в полоні – особливо коли лінії комунікацій почнуть розтягуватись, а суцільних ліній фронту не буде.

Для порівняння, Азербайджан під кінець Другої Карабаської війни мав у районі Арцаху 150 тисяч бійців. І це на ті кратно менші масштаби театру воєнних дій, ніж коли йдеться про моделювання гіпотетичного повномасштабного зіткнення Україна-Московія.

Тому: чи може Московія розширити масштаби агресії проти України? Так, може, на жаль. Але чи буде це такий повномасштабний наступ? А оце вже сумнівно – ні досвіду/знань, ні ресурсів на це немає.

Тому Кремлю вигідно надувати щоки та бачити, як журналісти малюють такі карти, що дозволяють йому просувати свої "хотєлки", але які викликають низку питань у тих, хто хоча б трохи знає сучасну воєнну історію.

Тим часом допомогти українській армії можна, наприклад, через фонд "Повернись живим", або в інший спосіб на ваш вибір.

агресія війна росія теорія

Знак гривні
Знак гривні