«Байрактарів» у ЗСУ більшає й будуть іще – Bloomberg

Туреччина вже продала Україні значно більше бойових дронів, ніж повідомлялося раніше, й існують подальші домовленості, – стверджує міжнародне агентство Bloomberg.

Десятки дронів

Дрони Bayraktar TB2 зробили Туреччину одним із найважливіших партнерів, що діями підтримують Україну, пише агентство.

Починаючи з 2019 року турецький виробник Baykar продав Україні десятки таких дронів разом зі станціями контролю та бойовою зброєю для них. Є замовлення принаймні ще на два десятки таких дронів, кажуть джерела агентства з турецького боку.

"Ихтамнет"

Ці дані грають новими барвами на тлі загрози нового вторгнення в Україну з боку Росії. Держсекретар США Ентоні Блінкен застеріг Росію щодо "серйозних наслідків" у разі вторгнення. Кремль заперечує подібні плани – однак, нагадує Bloomberg, у 2014 році Росія заперечувала вторгнення в Україну навіть після того, як воно вже почалося:

Окупаційна армія РФ у Сімферополі, березень 2014 року. Фото Dan Kitwood/Getty
Окупаційна армія РФ у Сімферополі, березень 2014 року. Фото Dan Kitwood/Getty

Оборонна "провокація"

Щодо дронів Путін навіть дзвонив президенту Туреччини, називаючи розміщення оборонної зброї Україною на території України "провокацією".

Україна розглядає ці дрони як життєво важливі, президент Зеленський принаймні п'ять разів зустрічався з Ердоганом, відколи у 2019 році прийшов до влади. Це більше зустрічей, ніж із будь-яким іншим іноземним лідером, – лічить Bloomberg.

Україна також планує на місці виробляти ліцензовані Bayraktar TB2, нагадує агентство.

Докладніше англійською

війна луганщина авіація туреччина україна росія армія зброя донеччина

Знак гривні
Знак гривні